Obradović i Bragonzi: Ostvaren značajan napredak u saradnji MDULS-a i EIB-a u ovom mandatu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i šef predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi izrazili su zadovoljstvo ostvarenim značajnim napretkom u saradnji MDULS-a i EIB-a u ovom mandatu.

Ministarka Obradović i predstavnci EIB-a složili su se da su postignuti izuzetni rezultati u pogledu realizacije projekata koje jedinice lokalne samouprave sprovode u okviru programa „Partnerstvo za lokalni razvoj“, ali i izrazili uverenje da će preostali radovi na unapređenju lokalne infrastrukture što pre biti privedeni kraju, sa ciljem poboljšanja kvaliteta života građana Srbije.

U razgovoru je bilo reči o nastavku saradnje, posebno po pitanju rekonstrukcije sistema javne rasvete u gradovima i opštinama, ali i o budućim projektima koji bi mogli biti finansirani od strane EIB-a. To bi se, pre svega, odnosilo na rekonstrukciju sistema grejanja na javnim objektima na lokalu, zamenu stolarije i bolju izlovanost objekata sa ciljem poboljanja njihove energetske efikasnosti, kao i na proširenje vodovodne i kanalizacione mreže, posebno u ruralnim sredinama u Srbiji.

U narednom periodu obe strane razmotriće mogućnosti za realizaciju pomenutih projekata na lokalu, u svetlu novonastale svetske energetske krize, ali i potreba i kapaciteta jedinica lokalne samouprave u Srbiji za njihovu implementaciju, zaključeno je na sastanku.Skip to content