Odabrane škole koje će vršiti obuke za prekvalifikacije u IT sektoru

Završen je odabir škola koje će vršiti obuke za programere početnike u okviru programa Prekvalifikacija u IT sektoru. Prekvalifikacije će se vršiti u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Polaznici u Beogradu će obuke pratiti na Fakultetu organizacionih nauka koji će raditi u konzorcijumu sa „Breza softver inženjeringom“, čijih će 25 polaznika biti obučeni za rad u programu JAVA. „Link grupu“ će pohađati 15 polaznika koji će biti obučeni za rad u Application programming a njih 10 za rad u programu Web development.

U Novom Sadu, obuke će vršiti „Vojvodina IKT klaster – VOICT“, kod kojeg će 25 polaznika pohađati program obuke Web development.

Za rad u programu JAVA biće obučeno 12 niških polaznika u „Klasteru za napredne tehnologije (NiCAT)“, dok će ih još 13 biti obučeno za rad u programu NET.

Obuke se organizuju za najboljih 100 polaznika koji su uspešno završili sve krugove testiranja. Pilot projekat obuka traje četiri meseca i ukoliko bude uspešan, ovakve obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja ove godine. Osnovni kriterijum za vrstu obuka koje će se sprovoditi je brzina kojom će polaznici moći da nađu zaposlenje nakon završenih obuka u IT sektoru.

Program prekvalifikacija pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za IT kojim predsedava ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić. Na tržištu je očigledan nedostatak programera početnika, što je pokazalo i istraživanje koje su zajedno sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud u januaru ove godine u kojem je učestvovalo 118 IT kompanija. Kompanije koje su učestvovale u istraživanju i koje zapošljavaju oko 4.500 ljudi u Srbiji, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u našoj zemlji, prošle godine su zaposlili 671 programera početnika, dok ove godine planiraju da zaposle 961.

Sve relevantne informacije o programu se mogu naći na veb-adresi www.itobuke.rs.Skip to content