Odgovornost uprave prema građanima i unutar samog sistema neizostavan element efikasne i dobre uprave

„Odgovornost uprave prema građanima i unutar samog sistema neizostavan je element efikasne i dobre uprave kakvoj težimo. Zbog toga je upravo unapređenje nivoa odgovornosti, zajedno sa jačanjem transparentnosti na svim nivoima vlasti, jedan od posebnih ciljeva nedavno donete Strategije reforme javne uprave u Srbiji za naredni desetogodišnji period“, poručila je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić na panelu „Zašto je transparentnost bitna za dobru upravu u Srbiji“, u okviru Prve plenarne sednice Zajedničke inicijative Svetske banke za transparentnost i odgovornost u RS.

Ona je istakla da će tokom prvih pet godina sprovođenja Strategije, razrađenih kroz prateći Akcioni plan, fokus biti na stvaranju odgovarajućeg okruženja i neophodnih preduslova za ostvarivanje značajnog napretka u ovoj oblasti.

Prema njenim rečima, od 2015. godine institucije u Republici Srbiji otvaraju podatke koji su u njihovom posedu, a uspostavljen je i Portal otvorenih podataka na kome se nalaze podaci javnih institucija, čime su stavljeni na raspolaganje građanima, privatnom i nevladinom sektoru, kao i svim zainteresovanim pojedincima koji žele da crpe informacije iz ovog izvora. Takođe, Mačužić Puzić ukazala je na primer dobre prakse kada je u pitanju ovakva saradnja, imajući u vidu da se građanski vodič kroz budžet Republike Srbije objavljuje svake godine, a da sve više jedinica lokalne samouprave primenjuje ovakvu praksu, dok pojedine i uključuju svoje građane u odlučivanje o lokalnim budžetima.

Kako je navela, neki od ovih rezultata ostvareni su u okviru inicijative Partnerstvo za otvorenu upravu, u kojoj Srbija učestvuje još od 2012. godine, a kroz koju država i civilni sektor zajedno rade na unapređenju transparentnosti, odgovornosti i učešća javnosti u donošenju odluka.

Govoreći o aktuelnim koracima koje je Ministarstvo preduzelo u okviru svojih nadležnosti, a u cilju jačanja odgovornosti u javnoj upravi, Mačužić Puzić ukazala je na pripremu i usvajanje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Kako je navela, ovim zakonim će se, između ostalog, unaprediti ostvarivanje prava javnosti na pristup informacijama od javnog značaja u Srbiji, čime se unapređuje nivo transparentnosti organa javne uprave, ali i podstiče njihova veća odgovornost prema građanima.

„Koordinacijom celokupnog procesa reforme javne uprave i donošenjem važnih zakona za unapređenje transparentnosti i odgovornosti rada javne uprave u Srbiji, naše Ministarstvo načinilo je važne početne korake u pravcu daljeg sistemskog razvoja u ovoj oblasti. Pred nama je još izazova o kojima smo spremni da razgovaramo kako bismo našli zajednička rešenja za njihovo uspešno prevazilaženje, ali svakako mislim da smo napravili značajan pomak u odnosu na prethodne godine“, zaključila je Mačužić Puzić.

Svetska banka je u januaru 2020. godine, zajedno sa svojim lokalnim partnerima, uspostavila Zajedničku inicijativu za transparentnost i odgovornost u Srbiji sa ciljem uspostavljanja platforme za dijalog javnog, civilnog i poslovnog sektora. Cilj današnje sednice je informisanje šire grupe partnera i zainteresovanih strana o misiji Inicijative i osnaživanje javne posvećenosti glavnih aktera.

Foto galerija

 Skip to content