Optimizacija javne administracije u regionu Zapadnog Balkana

Kako bi celovitije obuhvatila složenost optimizacije javne administracije na Zapadnom Balkanu, Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) je svoju IX Godišnju konferenciju posvetila raspravi o iskustvima, metodologijama i inovativnim praksama u tom procesu. ReSPA je izabrala ovu temu kako bi pomogla u demistifikovanju optimizacije kao jednog od najvažnijih mehanizama za podsticanje reforme javne administracije ka ostvarivanju racionalnijih, transparentnijih i odgovornijih usluga za građane regiona.

 

Godišnja konferencija ReSPA je pokrenula trajniju razmenu iskustava i konkretne propratne aktivnosti u vezi sa sistemskim promenama potrebnim za delotvornu optimizaciju javne administracije. Jedan od glavnih zaključaka konferencije odnosi se na prepoznavanje neophodnosti za promene u sadašnjoj organizacionoj kulturi javne administracije. Ovaj sektor treba da uvede, i da insistira na upravljanju kvalitetom, nagrađivanju uspeha, učenju iz neuspeha i kažnjavanju nedelovanja.

 

Na konferenciji je učestvovalo 160 praktičara i stručnjaka iz državne uprave zemalja Zapadnog Balkana, stručnjaka iz zemalja Evropske unije, predstavnika međunarodnih organizacija (OECD, SIGMA, UN, Svetska banka), akademske zajednice i civilnog društva.

Izlaganje pomoćnika ministra u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave možete pogledati ispod:

https://www.youtube.com/watch?v=p0gEAdSKb5USkip to content