Otvoren i redovan dijalog

Na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić organizovao je sastanak sa gradonačelnikom Grada Šapca Nebojšom Zelenovićem, predsednikom opštine Paraćin Sašom Paunovićem i zamenikom predsednika opštine Čajetina Arsenom Đurićem, radi iznalaženja rešenja za njihove zahteve.

Zahtevi koji su izneti pred ovo Ministarstvo su izborna pravila, rasvetljanje pitanja „prekomponovanja“ lokalnih vlasti i utisak institucionalnih pritisaka na lokalne vlasti.

Ministar Ružić je istakao da je tom Ministarstvu oduvek bio važan dijalog sa predstavnicima opština i gradova i da za njega nijedan predsednik opštine tojest grada nema u tom smislu „ekskluzivitet“. „Jasno je da ste za mene i Ministarstvo koje vodim svi jednaki, ali opet s obzirom na iznete zahteve, zalagaćemo se za redovne sastanke i druge načine komunikacije kako bismo iste i rešili“, rekao je Ružić. Na ovaj način ministar je istakao da je dijalog sa predstavnicima Šapca, Paraćina i Čajetine pokrenut kako bi bilo postignuto uverenje ovih lokalnih samouprava da ne postoji kako navode, tzv. „politički kriminal“ prema njima.

U tom cilju biće organizovane radne grupe, a na kraju i okrugli sto, na kojima će biti razmatrane teme od značaja za predstavnike ovih lokalnih samouprava. Sagovornici su se složili da je važno pozvati u rad tih tela i nevladine organizacije koje se bave ovim pitanjima.Skip to content