OŽEGOVIĆ: ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU DAJE REZULTATE

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović rekao je na Kopaonik biznis forumu da su već vidljivi rezultati primene Zakona o inspekcijskom nadzoru – povećan je broj novoregistrovanih subjekata i smanjen broj radnika u neformalnoj zoni.

 

„Imali smo za 22 odsto više novoregistrovanih subjekata u odnosu na 2014. Samo u avgustu, kada je počela primena, 71 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Smanjen je broj radnika u neformalnoj zoni za četiri odsto“, rekao je on na panelu o sivoj ekonomiji i dodao da je novina u Zakonu primena instituta procene rizika.

Ta procena, ukazao je Ožegović, omogućiće lakše postupanje i bolju raspodelu resursa, kao i da se inspektori forsiraju na one delatnosti gde su procenjeni rizici veći. Ožegović je naveo da je doneto niz propisa, Vodič za inspekcijski nadzor, smernice za procenu rizika i da se održavaju obuke za inspektore.

Na skupu je takođe naglašeno da je Vlada Srbije spremna da nastavi borbu protiv sive ekonomije i da je jedan od načina sprovođenje Zakona o inspekcijskom nadzoru, čija će puna primena početi 29. aprila i zaključeno da se mora podići cena rizika bavljenja sivom ekonomijom.Skip to content