OŽEGOVIĆ: ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU JE DOBRA KOMBINACIJA KAZNENIH I PODSTICAJNIH MERA

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović izjavio je da Zakon o inspekcijskom nadzoru već daje rezultate u borbi protiv sive ekonomije, koja iznosi oko 21 odsto, iako će njegova puna primena početi krajem aprila.

U prilog tome naveo da je samo u avgustu prošle godine broj novoregistrovanih preduzetnika povećan za 71 odsto u odnosu na 2014. godinu.

„Republički zavod za statistiku kaže da je procenat radnika na crno pao sa 23,2 na 19,4 procenata i da je za šest meseci primene Zakona dat nalog za oko 4.000 neregistrovanih subjekata da se registruju, jer je Zakon dobra kombinacija kaznenih i podsticajnih mera“, rekao je državni sekretar na Televiziji Kopernikus.

On je, međutim, naglasio da nije samo u Srbiji i regionu izražen problem sive ekonomije, već da celokupna situacija u svetu i migrantska kriza ponovo vraćaju to pitanje kao ključno i u mnogim evropskim zemljama, iako se i dalje misli da one nemaju tih problema.

„Ljudi bi se iznenadili kada bi čuli koliki je u tim zemljama procenat radnika u određenim sektorima u toj neformalnoj zoni“, rekao je Ožegović.

Precizirajući zašto je Zakon u punoj primeni tek godinu dana posle usvajanja, državni sekretar je rekao da je bilo neophodno vreme da bi se sve uradilo valjano. „Sada se sprovode ozbiljne obuke u inspekcijskim službama, zbog ranije čestih primedbi privrede da su inspektori neobučeni i da imaju različita rešenja za iste probleme“, rekao je Ožegović i dodao da počinje izrada informacionog sistema.

Govoreći o racionalizaciji broja zaposlenih u javnoj upravi, Ožegović je rekao da MDULS taj proces samo koordinira i da se ne može očekivati da najbolje poznaje određeni sistem, već da to moraju da urade resorna ministarstva pažljivo mereći koja su im radna mesta najpotrebnija, koja treba pojačati, a koja imaju višak radne snage.

„Neke agencije su ukinute, za te radnike se isplaćuju otpremnine i ideja jeste da se smanje svi poslovi koji su se pokazali kao nefunkcionalni, da pokušamo da napravimo državu koju ova privreda može da finansira, što nam je potrebno i zbog stranih investitora“, pojasnio je on.

Jedna od tema razgovora bila je i predstojeća reorganizacija centralne uprave, zdravstva, prosvete, socijalne zaštite.

„Morate da reorganizujete državu, iako to nije lak posao. Svi su u načelu za to, ali kada dođete do toga da to i uradite, ispostavi se da to nije laka odluka. Ipak, objektivno, u određenim ministarstvima i strukturama zaista nemate dobar balans onih koji treba da budu nosioci posla i pomoćnog osoblja“, naglasio je Ožegović.

Na pitanje kako će biti sproveden princip – jednaka plata za jednak rad, državni sekretar je odgovorio da će to biti urađeno kroz platne razrede i Katalog radnih mesta, koji je proizašao iz novog Zakona o sistemu plata u državnoj upravi.

Ožegović je, međutim, naglasio da nije ideja da se ne uvaže specifičnosti nekog posla i kao primer naveo rad medicinske sestre na prijemu pacijenata i s opasnim medicinskim otpadom.

„To nije ista težina posla“, rekao je on i dodao da je izrada Kataloga radnih mesta bio teži posao nego sama priprema Zakona istakavši da se samo, na primer, u kulturi dobilo 700 radnih mesta koje teba „spakovati“ u platne razrede.

Snimak gostovanja Željka Ožegovića na TV Kopernikus možete pogledati ispod:Skip to content