Počeo prvi krug onlajn selekcije za kurs prekvalifikacija u IT sektoru

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave juče je otpočelo onlajn selekciju kandidata za učešće na programu prekvalifikacija u IT sektoru koji se sprovodi u saradnji sa IT zajednicom. Svi prijavljeni kandidati koji ispunjavaju uslove konkursa, njih ukupno 8.264, učestvovaće u onlajn testiranju, a rok za popunjavanje testa je utorak, 21. mart do 23 časa.

Kandidati koji budu najbolje rangirani biće naknadno pozvani na drugi krug selekcije koji podrazumeva dodatna testiranja u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, koja će se sprovoditi  preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju TOTAL ASSESSMENT. Nakon drugog kruga selekcije biće izabrano 100 polaznika.

Svi kandidati koji su u prijavi ostavili ispravan broj mobilnog telefona će putem SMS poruke dobiti web adresu i pristupnu šifru za onlajn testiranje. Pozivamo prijavljene  kandidate koji do sadai nisu dobili SMS poruku, da provere kontakt podatke koje su dali prilikom prijavljivanja. U slučaju da su ostavili neisprave kontakt podatke, naknadno ih mogu  korigovati i dobiti pristupnu šifru za testiranje.

„Program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja potreba za junior programerima u IT sektoru koje smo uradili sa Infostudom, u januaru ove godine. „Ministarski IT savet i Vlada Srbije svesni su da u IT sektoru nedostaju kadrovi i ovaj program osmišljen je kako bi se kroz dodatnu edukaciju kreirali kadrovi čiji će profili odgovarati potrebama kompanija. Istovremeno, to znači da će kandidati koji završe ovu obuku povećati svoje šanse za brzo pronalaženje posla u IT-ju. Program je jedan od koraka za unapređenje rada IT sektora koji može biti okosnica ekonomskog razvoja Srbije i značajan oslonac privrednog rasta, obzirom da ovaj sektor ima veliki izvozni potencijal. Naš cilj je da se ovaj trend rasta nastavi i da se kreira okruženje koje će IT kompanijama omogućiti dobre uslove za dalji rast”, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić.

Skrećemo pažnju svim kandidatima da za uspeh na onlajn testiranju nije potrebno prethodno znanje iz IT-a, a primeri pitanja koja će se naći na onlajn testu mogu se pogledati u rubrici Vesti na veb stranici projekta (www.itobuke.rs).Skip to content