Почео Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022.

Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022, на коме 18 органа јавне управе нуди стручну праксу за 400 студената пет државних универзитета у Србији, отворен је данас на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Палате Србија.

Сајам је отворила министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, поручивши да узлазну линију развоја нашег друштва можемо одржати једино улагањем у младост, која ће наставити да гради бољу будућност и реформише друштво.

„Наш циљ је да кроз студентску стручну праксу промовишемо јавну управу као пожељног послодавца и укажемо на шири друштвени значај који доноси рад у јавној управи. Уважени студенти, надам се да ћете током данашњег и сутрашњег дана наћи своје ново радно место. Да ћете схватити да су она знања која сте стекли током студирања само прва „отворена врата“, а чека вас фасцинантан лавиринт, животни лавиринт, после чега ћете бити бољи људи. Србија рачуна на своје људе, младе и образоване“, поручила је Обрадовић.

Она је навела да је за кораке који су пред нама потребна јака и модерна јавна управа, а пре свега млади и образовани људи, који ће у њу донети нове идеје и преко потребну нову енергију.

Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре поручио је да је запошљавање на основу заслуга једно од главних предуслова савремене јавне администрације, засноване на принципима професионализације и деполитизације. Он је додао да је доношење закона и подзаконских аката који регулишу процедуре запошљавања у јавној управи Србије био само први корак у том смеру, а сада је од изузетне важности да се обезбеде процедуре запошљавања на основу заслуга у пракси.

„Овај дводневни сајам стручне праксе је добра прилика за органе државне управе и локалне самоуправе да отворе своја врата студентима и да им дају шансу да реализују своју праксу, чиме се промовише и каријера у државној служби. Европска унија пажљиво прати овај аспект реформе јавне управе у Србији, јер је даља професионализација државне службе важна и због намере Србије да постане чланица ЕУ, а далеко важнија за добробит њених грађана“, навео је Жиофре.

Учесницима Сајма видео поруком се обратила и премијерка Србије Ана Брнабић, поручивши да је јавна управа један од кључних стубова за квалитет живота свих грађана у Републици Србији, али и за снагу наше привреде.

„Ми смо још 2015. године ушли у свеобухватну реформу јавне управе, како би од ње направили истински сервис свих наших грађана и привреде. За то су нам пре свега потребни квалитетни кадрови“, навела је у поруци премијерка.

Она је позвала студенте да се прикључе овој иницијативи и у што већем броју искажу интересовање за рад у јавној управи, како би сутра помогли да се даље реформише друштво, јачају привреда и економија, а Србија даље напредовала. Она је честитала МДУЛС што је први пут организовало овакав сајам, као и европским партнерима који крећу у имплементацију нове Стратегије реформе јавне управе коју је усвојила Влада Србије.

Након свечаног отварања Сајма, ректори државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару потписали су Програм сарадње у вези са пружањем подршке високошколским установама у образовном процесу за 2021/2022. годину.

Први сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022. одржава се данас и сутра online, на посебно дизајнираној дигиталној платформи, у виртуелном простору Палате Србија, www.strucnapraksa.mduls.gov.rs, на коме ће 18 органа јавне управе (13 државних органа и пет локалних самоуправа) понудити стручну праксу за 400 студената пет државних универзитета у Србији.

Фото и видео галерија

 

Видео – изјава Марија Обрадовић – извор МДУЛС

 

Видео – изјава Жиофре – извор МДУЛС

 

Видео – изјава Ана Брнабић – извор МДУЛС

 

Видео покривалица – извор ТанјугSkip to content