Počeo Prvi sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022.

Prvi sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022, na kome 18 organa javne uprave nudi stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji, otvoren je danas na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbija.

Sajam je otvorila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović, poručivši da uzlaznu liniju razvoja našeg društva možemo održati jedino ulaganjem u mladost, koja će nastaviti da gradi bolju budućnost i reformiše društvo.

„Naš cilj je da kroz studentsku stručnu praksu promovišemo javnu upravu kao poželjnog poslodavca i ukažemo na širi društveni značaj koji donosi rad u javnoj upravi. Uvaženi studenti, nadam se da ćete tokom današnjeg i sutrašnjeg dana naći svoje novo radno mesto. Da ćete shvatiti da su ona znanja koja ste stekli tokom studiranja samo prva „otvorena vrata“, a čeka vas fascinantan lavirint, životni lavirint, posle čega ćete biti bolji ljudi. Srbija računa na svoje ljude, mlade i obrazovane“, poručila je Obradović.

Ona je navela da je za korake koji su pred nama potrebna jaka i moderna javna uprava, a pre svega mladi i obrazovani ljudi, koji će u nju doneti nove ideje i preko potrebnu novu energiju.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre poručio je da je zapošljavanje na osnovu zasluga jedno od glavnih preduslova savremene javne administracije, zasnovane na principima profesionalizacije i depolitizacije. On je dodao da je donošenje zakona i podzakonskih akata koji regulišu procedure zapošljavanja u javnoj upravi Srbije bio samo prvi korak u tom smeru, a sada je od izuzetne važnosti da se obezbede procedure zapošljavanja na osnovu zasluga u praksi.

„Ovaj dvodnevni sajam stručne prakse je dobra prilika za organe državne uprave i lokalne samouprave da otvore svoja vrata studentima i da im daju šansu da realizuju svoju praksu, čime se promoviše i karijera u državnoj službi. Evropska unija pažljivo prati ovaj aspekt reforme javne uprave u Srbiji, jer je dalja profesionalizacija državne službe važna i zbog namere Srbije da postane članica EU, a daleko važnija za dobrobit njenih građana“, naveo je Žiofre.

Učesnicima Sajma video porukom se obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić, poručivši da je javna uprava jedan od ključnih stubova za kvalitet života svih građana u Republici Srbiji, ali i za snagu naše privrede.

„Mi smo još 2015. godine ušli u sveobuhvatnu reformu javne uprave, kako bi od nje napravili istinski servis svih naših građana i privrede. Za to su nam pre svega potrebni kvalitetni kadrovi“, navela je u poruci premijerka.

Ona je pozvala studente da se priključe ovoj inicijativi i u što većem broju iskažu interesovanje za rad u javnoj upravi, kako bi sutra pomogli da se dalje reformiše društvo, jačaju privreda i ekonomija, a Srbija dalje napredovala. Ona je čestitala MDULS što je prvi put organizovalo ovakav sajam, kao i evropskim partnerima koji kreću u implementaciju nove Strategije reforme javne uprave koju je usvojila Vlada Srbije.

Nakon svečanog otvaranja Sajma, rektori državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru potpisali su Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2021/2022. godinu.

Prvi sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022. održava se danas i sutra online, na posebno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Palate Srbija, www.strucnapraksa.mduls.gov.rs, na kome će 18 organa javne uprave (13 državnih organa i pet lokalnih samouprava) ponuditi stručnu praksu za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji.

Foto i video galerija

 

Video – izjava Marija Obradović – izvor MDULS

 

Video – izjava Žiofre – izvor MDULS

 

Video – izjava Ana Brnabić – izvor MDULS

 

Video pokrivalica – izvor TanjugSkip to content