Postavljen kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice u Paraćinu

U Paraćinu je danas postavljen kamen temeljac za izgradnju 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije (RSP).

Nakon Sremske Mitrovice, gde je 17. marta postavljen kamen temeljac za izgradnju 40 stanova, Kruševca, gde je 30. marta počela izgradnja 20 stanova i Prokuplja, gde je dan kasnije svečano položen kamen emeljac za izgradnju takođe 20 stanova, Paraćin je još jedna od ukupno devet jedinica lokalne samouprave u kojima ove godine počinje gradnja stanova iz drugog RSP potprojekta. Gradiće se ukupno 200 stanova, pored Sremske Mitrovice, Kruševca, Prokuplja i Paraćina i u Vršcu i Bajinoj Bašti  po 20, u Šapcu i Kikindi po 25 i u Šidu 10 stanova.

 

Stanove u Paraćinu izbeglice će dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama. Drugi RSP potprojekat vredan je više od 13 miliona evra. U okviru njega planirana je dodela ukupno 900 stambenih rešenja kroz četiri modela: kupovina seoskih kuća (250), izgradnja stanova (200), izgradnja montažnih kuća (120) i dodela paketa građevinskog materijala (250 iz RSP fonda i 80 iz kontribucije Republike Srbije).

„Hvala i Jedinicama lokalnih samouprava  koje su prepoznale potrebe izbeglica i pomažu nam da RSP zaživi u punoj snazi i kako je planirano. Hvala Vladi na čelu sa Premijerom koji su obezbedili donatore, hvala donatorima, a najviše hvala korisnicima na strpljenju. Realizacija Programa dug je proces, koji nije uvek bio lak, ali za sve koji su uključeni u taj proces nema lepšeg osećaja nego videti konkretne rezultate i radost na licima korisnika.“, istakao je državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Bojan Stević.

Regionalni stambeni program je zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.Skip to content