Potpisani ugovori o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović potpisao je danas u Tršiću ugovore o dodeli sredstava iz Fonda za međuopštinsku saradnju sa predstavnicima gradova Beograd, Niš, Loznica i Leskovac i opština Ruma i Šid, kao vodećih partnera na projektima.

Martinović je istakao da gradovi i opštine danas prepoznaju da je mehanizam međuopštinskog partnerstva u duhu reforme javne uprave i njene transformacije u servis građana i privrede, kao i da im udruživanje omogućava da bolje odgovaraju na potrebe svojih zajednica.

Naglasivši da će Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastaviti da podržava međuopštinsko partnerstvo, Martinović je zahvalio Švajcarskoj Kancelariji za saradnju na dragocenoj podršci koju pruža u cilju unapređenja funkcionisanja i rada lokalnih samouprava, te dodao da dosadašnja dobra saradnja sa Vladom Švajcarske znači da Srbija u ovim teškim vremenima i te kako ima prijatelje u Evropi. Kako je naveo, sinergija državne uprave, jedinica lokalne samouprave i međunarodnih partnera doprinosi poboljšanju uslova života građana i ujednačenom razvoju svih gradova i opština, što i jeste cilj politike predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

„Istakao bih da sam izuzetno zadovoljan, a siguran sam da takvo mišljenje dele i moje kolege iz gradova Beograda, Niša, Leskovca i opština Rume i Šida, podrškom koju dobijamo kako od predsednika Republike, Vlade, Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, tako i onom koju dobijamo od  Kancelarije Vlade Švajcarske za podršku i saradnju. Sporazum koji smo danas potpisali je još jedan korak napred u pružanju pune podrške za podizanje nivoa saradnje kroz blagovremene procene rizika,  u slivu određenih reka, u primeru Loznice to je reka Drina, kojoj gravitira još deset lokalnih samouprava, od Bogatića, Loznice, Malog Zvornika, Krupnja, Ljubovije, Bajine Bašte, Nove Varoši, Prijepolja, Sjenice i  Priboja. Mi smo sada bolje povezani i u situaciji smo  da u svakom trenutku možemo predvideti  i reagovati preduzimajući određene mere, pre svega na planu zaštite stanovništva, ljudi, imovine i svega  drugog u tim situacijama. Dakle, ovo je jedan važan trenutak i sredstva koja su opredeljena za ove svrhe biće upotrebljena, pre svega, za dalju edukaciju svih koji su neposredno vezani za obavljanje ovih poslova“, izjavio je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Šef Odeljenja za dobro upravljanje Vlade Švajcarske Melina Papageorgiu Tripolini navela je da Švajcarska podržava lokalne samouprave u Srbiji više od 15 godina. U poslednjih osam godina razvili smo snažno partnerstvo sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave sa istim ciljem, da reformišemo lokalne samouprave u moderne i demokratske institucije sposobne da pruže kvalitetne usluge svojim građanima, istakla je ona.

Fond za međuopštinsku saradnju uspostavljen je 2019. godine u okviru Prve faze podrške Švajcarske Vlade za reformu javne uprave i sistema lokalne samouprave, iz kojeg je do sada dodeljeno više od 320.870,00 švajcarskih franaka, čime je podržano 16 projekata, odnosno 53 međuopštinska partnerstva. Javnim pozivom, sprovedenim 2022. godine, u okviru projekta Lokalna samouprava za 21. vek, opredeljeno je skoro 94 hiljade švajcarskih franaka u cilju unapređenja postojećih i uspostavljanja novih međuopštinskih saradnji. Projektima koji se sprovode unapređuju se zoohigijena i komunalne delatnosti, rad pravobranilaštva, vodosnabdevanje, energetska efikasnost u javnoj rasveti, a pruža se i podrška lokalnom stanovništvu kroz uspostavljanje zajedničke kancelarije lokalnog ombudsmana i specifičnog servisa namenjenog slepim i slabovidim osobama za pristup informacijama.

 

Foto i video galerija:

Izjava za medije ministra Martinovića – izvor TanjugSkip to content