Romska populacija razume važnost imunizacije protiv Kovid 19 virusa kojom čuva svoje i zdravlje čitave Srbije

„Naša država je pokazala sposobnost i spremnost da svakom svom građaninu obezbedi mogućnost da ostvari svoje pravo na vakcinu. Drago mi je da vidimo da su i naši sugrađani Romi shvatili važnost imunizacije kojom čuvaju svoje zdravlje i zdravlje čitave Srbije“, poručio je danas državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Stevan Gligorin tokom posete romskom naselju Dudara kod Zrenjanina.

Nakon susreta sa gradonačenikom Zrenjanina Simom Salapurom, Gligorin je zajedno sa zamenikom gradonačelnika Sašom Santovcem i koordinatorom za romska pitanja Zijušem Šaćirovićem obišao naselje, gde je postavljen štand za prijavu građana za imunizaciju protiv virusa Kovid 19. Ovom prilikom podeljeno je preko 60 higijenskih porodičnih paketa, u okviru akcije koju sprovodi Ministarstvo u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, GIZ-om, UNHCR-om, SKGO i Fondacijom za otvoreno društvo. Cilj pomenute akcije je pružanje dodatne pomoći najranjivijim kategorijama stanovništa u borbi protiv virusa Kovid 19.

Gligorin je podsetio da je Ministarstvo sprovelo niz akcija s ciljem informisanja romske populacije o važnosti imunizacije protiv Kovid 19 i očuvanja zdravlja svih građana Srbije, s posebnim akcentom na najranjivije i najugroženije katergorije stanovništva, kako niko ne bi bio zaboravljen, niti uskraćen za svoje pravo na zdravlje i život.

Tokom obilaska naselja Dudara državni sekretar Gligorin razgovarao je sa lokalnim stanovništvom o važnosti imunizacije, ali i o aktuelnim pitanjima i problemima sa kojima se romska zajednica suočava, kao i sa volonterima koji na terenu pomažu pri

prijavi za imunizaciju. U ovom naselju živi oko 200 pripadnika romske zajednice, dok na teritoriji Zrenjanina živi preko 3.500 Roma.

Gradu Zrenjaninu dodeljeno je 420 higijenskih porodičnih paketa koji će se distribuirati najugroženijim romskim porodicama u svim podstandardnim naseljima na teritoriji grada, a Ministarstvo će u saradnji sa partnerskim organizacijama raspodeliti ukupno preko 12.000 paketa u 179 podstandardnih naselja na teritoriji 29 gradova i opština u Srbiji.

Foto galerijaSkip to content