Ružić održao uvodno obraćanje polaznicima Srpsko-američke akademije

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić održao je danas onlajn uvodno obraćanje polaznicima Srpsko-američke akademije i poručio  da će možda baš neko od njih biti deo uprave i ključni deo budućih odnosa Srbije i SAD.

Ministar Ružić  je rekao da mu je čast da održi uvodno obraćanje, jer je i član savetodavnog odbora Kongresa srpsko-američkog prijateljstva, i dodao da smatra da je osnivanje ove akademije korak dalje u unapređenju bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, na kojem se već godinama intenzivno radi.

„U skoro 140 godina koliko traju zvanični diplomatski odnosi, naše su dve zemlje bile povezane prijateljstvom i savezništvom. Poslednje tri decenije  zapravo su napravile jaz između Srbije i SAD koji moramo, koliko god bilo teško i izazovno, zajedno da prevaziđemo. Prirodno je da svi mi, kao građani Srbije, ne možemo da zaboravimo nemile događaje iz bliske prošlosti koji jesu narušili odnose dve zemlje. Međutim, ono što možemo da uradimo to je da obostrano izvučemo pouke, gledamo u budućnost i težimo najboljem“, dodao je on.

Naveo je da za njega, kao ministra državne uprave i lokalne samouprave, pokretanje ove akademije predstavlja višestruko značajan korak.

„Ova je inicijativa značajna za podizanje znanja, kapaciteta i opšte informisanosti svih polaznika ove Akademije o Sjedinjenim Američkim Državama. Postoji predubeđenje da našu diplomatiju sprovodimo isključivo preko Ministarstva spoljnih poslova, ali je jasno da se diplomatija jedne zemlje vodi u svim sferama društvenog bitisanja i najbolji dokaz za to je činjenica da je i ministar spoljnih poslova Dačić u velikoj meri proširio obuhvat strukture polaznika Diplomatske akademije. Svaki građanin na mestu na kom se nalazi promoviše svoju zemlju i lobira za nju u različitim situacijama i kapacitetima“, dodao je ministar Ružić.

Poručio je polaznicima da će sticanjem znanja na ovoj akademiji, imati višestruke koristi.

„Kao resorni ministar u čijoj je nadležnosti i stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, kao i nadzor nad Nacionalnom akademijom za javnu upravu, Srpsko-američku akademiju za lidere vidim kao dragoceni delić mozaika, koji predstavlja sveukupni sistem stručnog usavršavanja službenika u javnoj upravi Republike Srbije“, rekao je ministar.

Zahvalio je potpredsedniku Vlade i ministru Ivici Dačiću i ambasadoru SAD u Beogradu Godfriju koji će, kako je dodao, održati zanimljiva i korisna predavanja.

„Možda će neki od vas i biti deo naše uprave i zahvaljujući stečenom znanju na akademiji biti baš ključni deo slagalice budućih, nadam se još boljih, odnosa Srbije i SAD-a. Zato iskoristite znanje i imajte u vidu ono što je Ajnštajn rekao- Obrazovanje je najmoćnije oružje koje možete upotrebiti da promenite svet“, zaključio je ministar Ružić.Skip to content