Сарадња Србије и Француске у области реформе јавне управе

Србија и Француска имају изузетну сарадњу у разним областима, а узајамне посете на тему реформе јавне управе симбол су воље и спремности да и на ту тему тешње сарађујемо“, рекао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић на састанку са експертом Генералног Директората државне службе и јавне управе Француске (DGAFP) Жан Марк Шнајдером, који је стигао у Србију 20. септембра.

Та сарадња ће бити прецизирана у оквиру Административног уговора Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије и Министарства за јавну управу Републике Француске, који се очекује да ће бити потписан приликом посете председника Француске Србији. Ружић је изразио уверење да ће таква врста споразума пружити адекватан формални оквир за наставак динамичне и пре свега, одрживе сарадње, која је у досадашњем периоду значајно допринела спровођењу захтевних реформи и приближавању стандардима ЕУ.

Господин Шнајдер је указао на значај не само успостављања, већ пре свега одрживости наведене сарадње, која треба да се одвија континурано и дугорочно, истакавши дугу традицију француске јавне управе.

Поред ове посете, Француска је у априлу ове године упутила на рад у Министарству државне управе и локалне самоуправе експерткињу Клодин Жустафре која пружа драгоцену подршку у спровођењу реформе јавне управе, посебно унапређењу управљања људским ресурсима и успостављању надлежности Националне академије за јавну управу, а до краја године очекују се још две посете из француске владе.Skip to content