Saradnja Srbije i Francuske u oblasti reforme javne uprave

Srbija i Francuska imaju izuzetnu saradnju u raznim oblastima, a uzajamne posete na temu reforme javne uprave simbol su volje i spremnosti da i na tu temu tešnje sarađujemo“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na sastanku sa ekspertom Generalnog Direktorata državne službe i javne uprave Francuske (DGAFP) Žan Mark Šnajderom, koji je stigao u Srbiju 20. septembra.

Ta saradnja će biti precizirana u okviru Administrativnog ugovora Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i Ministarstva za javnu upravu Republike Francuske, koji se očekuje da će biti potpisan prilikom posete predsednika Francuske Srbiji. Ružić je izrazio uverenje da će takva vrsta sporazuma pružiti adekvatan formalni okvir za nastavak dinamične i pre svega, održive saradnje, koja je u dosadašnjem periodu značajno doprinela sprovođenju zahtevnih reformi i približavanju standardima EU.

Gospodin Šnajder je ukazao na značaj ne samo uspostavljanja, već pre svega održivosti navedene saradnje, koja treba da se odvija kontinurano i dugoročno, istakavši dugu tradiciju francuske javne uprave.

Pored ove posete, Francuska je u aprilu ove godine uputila na rad u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave ekspertkinju Klodin Žustafre koja pruža dragocenu podršku u sprovođenju reforme javne uprave, posebno unapređenju upravljanja ljudskim resursima i uspostavljanju nadležnosti Nacionalne akademije za javnu upravu, a do kraja godine očekuju se još dve posete iz francuske vlade.Skip to content