SPORTSKIM AVIONOM U RODNI KRAJ DOBRICE ĆOSIĆA

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

 

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena opština Trstenik, a da svi putevi vode ka Trsteniku tvrde meštani te varoši smeštene u srcu Srbije do koje se može stići i sportskim avionom, parafrazirajući čuvenu rečenicu starih Rimljana. Citiraju i Dobricu Ćosića, rođenog u obližnjem selu Velika Drenova, koji je govorio da su “prijatelji rod koji čovek po duši izabira”, a “večne samo one ljubavi koje se ne događaju”.

Spoj tradicionalnog i savremenog u Trsteniku se ogleda, čini se, više nego u drugim opštinama i gradovima Srbije. Industrijski razvoj napreduje zahvaljujući stranim ulaganjima iz Hrvatske i Austrije, a tradicija u gajenju povrća, voća, vinove loze i cveća, zamajac su razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, Trstenik je opština sa sertifikatom BFC i svojim povoljnim poslovnim okruženjem pruža logističku podršku investitorima, predvidiv poslovni ambijent i finasijske povlastice kao što su umanjenje naknade za građevinsko zemljište i dodatne subvencije za razvoj infrastrukture.

U zgradi Opštinske uprave, koja je sazidana 1935. godine i do danas nije bitnije menjala izgled, investitorima je olakšano dobijanje svih potrebnih dozvola i upućen poziv da budu deo poslovne zajednice koju čine 370 privrednih društava i 1.150 preduzetnika u metalskoj, drvnoj, poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji i trgovini.

Arheološki lokaliteti iz doba neolita i starog Rima, srednjevekovni manastiri Ljubostinja i Veluće i čuveno utvrđenje Jerinin grad, značajne su turističke i kulturološke znamenitosti, a kvalitetno obrazovanje sa tradicijom dugom 200 godina, brojne kulturne-turističke manifestacije i blizina turističkih centara su veliki potencijal za razvoj kulturnog i etno turizma.

Istovremeno, u toj opštini kulturnom manifestacijom “Jefimijini dani”, dugom 45 godina, čuva se sećanje na monahinju Jefimiju, prvu srpsku pesnikinju, koja je posle smrti svoga supruga Despota Uglješe život i rad posvetila manastiru Ljubostinja, a njenu “Pohvalu knezu Lazaru” u porti tog manastira svakog juna govore poznate glumice.

Jedan od najpoznatijih srpskih pisaca, romansijer, esejisti, svedok velikih političkih i i društvenih dešavanja svog vremena, „otac nacije“ i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije, tvorac antologijskih dela ,,Koreni” i “Vreme smrti”, “Daleko je sunce”, “Deobe”, “Vreme zla”, “Vreme vlasti”- Dobrica Ćosić govorio je: ,,Ako jedan narod nema velike knjige o sebi, to je dokaz da nema ništa”. O svom narodu je rekao: „Mi smo narod slobode i pravde. To nam je duša i misao” i “Poštovanje se mučno stiče. Ono se ne nasleđuje, kao imanje.”

O jelima tog kraja – kupusniku i bozi, kao i receptima za njihovu pripremnu čitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rsSkip to content