Студентска стручна пракса – још један корак ка изградњи „Управе по мери свих нас“

„Да бисмо успешно завршили реформу јавне управе и постали стварно „управа по мери грађана“, најважнији су квалитетни људски ресурси, који располажу знањем и вештинама потребним да прате савремене процесе и начине рада. Циљ је да се кроз студентску стручну праксу промовише јавна управа као пожељан послодавац и укаже на шири значај који доноси рад у јавној управи и учешће у реформским процесима на укупно унапређење различитих аспеката привредног и друштвеног живота“, поручила је министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић након потписивања Споразума о сарадњи између 18 државних и других органа и пет државних универзитета, који треба да омогући студентима завршних година факултета стручну праксу у јавној управи.

Она је поздравила одговор државних универзитета у Београду, Новом Саду, Крагујевцу, Нишу и Новом Пазару, који су показали спремност да превазиђу изазов који свака високошколска установа има, а то је изналажење праве мере између теоријских знања и практичних вештина студената.

Ректор Универзитета у Београду проф.др Владан Ђокић истакао је да успостављање партнерства са јавном управом универзитети препознају као основ за унапређење квалитета постојећих студентских програма, посебно са аспекта обезбеђивања оквира за стицање практичних вештина студената и достизање високог нивоа компетенција за рад у реалном радном окружењу.

„Са друге стране, искуство кадрова запослених у јавним управама препознајемо као вредан ресурс знања која могу бити подељена кроз различите врсте наставних и ваннаставних активности и допринети да будући стручњаци у различитим областима размишљају креативно и проблемски“, додао је Ђокић.

Проф. др Братислав Мирић, ректор Државног универзитета у Новом Пазару поручио је да је необично важно да студентима завршних година студија, државни органи укажу на суштину и модалитете посла са којим ће се можда сусрести након студија. Он је навео да овакви видови сарадње јесу део светске праксе и да се данашња иницијатива може сажети у једну реченицу, а то је дајте младим и ученим људима шансу.

Данашње потписивање Споразума је полазна основа за успостављање обавезе органа да, у сарадњи са високошколским установама, омогуће студентима примену теоријских знања у пракси, а први корак на том путу биће Сајам студентске стручне праксе у јавној управи 2021/2022, који ће се одржати 4. и 5. новембра ове године, а који организује Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку ЕУ пројекта „Видљивост и комуницирање реформе јавне управе“.

Први Сајам биће одржан online, у виртуелном простору Палате Србија, на коме ће се државни органи представити студентима на иновативан и модеран начин, а 400 њих биће у прилици да се преко портала www.strucnapraksa.mduls.gov.rs упознају са понудом и програмима стручне праксе.

План је да се у наредним годинама повећа број државних органа који ће се придружити овом програму, као и да се обезбеди разноврснија понуда стручне праксе за студенте основних и мастер студија.

Споразум о сарадњи у пружању подршке јавне управе високошколским установама у образовном процесу данас су са државним универзитетима у Београду, Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару потписали  Народна скупштина Републике Србије, Министарство државне управе и локлане самоуправе, Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Министарство спољних послова, Министарство правде, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Заштитник грађана, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Повереница за заштиту равноправности, Национална академија за јавну управу, Републички секретаријат за јавне политике, Служба за управљање кадровима, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу, као и градови Београд, Ниш, Крагујевац, Нови Пазар и Суботица.

Фото галеријаSkip to content