Švajcarski ambasador u poseti Ministarstvu

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović primila je danas ambasadora Švajcarske konfederacije u Srbiji Ursa Šmida, sa kojim je razgovarala o nastavku saradnje na projektima koje MDULS sprovodi uz podršku Švajcarske, posebno u delu reforme lokalne samouprave.

Ministarska je zahvalila na podršci projektima koji su važni kako politički, tako i za nju lično, a odnose se na principe dobrog upravljanja na lokalu, podršku rodnoj ravnopravnosti, ranjivim i marginalizovanim grupama.

Na sastanku je razmotrena mogućnost za buduću saradnju u pogledu osnaživanja žena lidera na lokalu, imajući u vidu da se preko 150 žena danas u Srbiji nalazi na rukovodećim mestima u gradovima i opštinama, što je veliki pomak u odnosu na raniji period.

„Za veći broj žena u politici i na mestima odlučivanja borila sam se u parlamentu i to je prva faza, a sledeća bi bila da tim ženama pomognemo da postignu što bolje rezultate na rukovodećim mestima na kojima se nalaze“, poručila je ministarka Obradović.

Takođe, na sastanku je bilo reči i o uključivanju marginalizovanih grupa u društvu u rad lokalnih samouprava, ali i većem učešću mladih, koji imaju nove ideje koje treba implementirati u rad lokalnih samouprava.

Sagovornici su se složili da je potrebno nastaviti saradnju na polju veće uključenosti građana u odlučivanje na lokalu, što je deo reforme lokalne samouprave čiji je jedan od vodećih bilateralnih donatora baš Švajcarska.Skip to content