Svi da postanemo od danas e-Građani

„Zadatak svake države je da brine o svojim građanima. Danas pokušavamo da građane Srbije ubedimo da postanu eGrađani. Ovo je novina za našu zemlju, možda ne za Beograd, ali građani u najudaljenijim mestima gde nema interneta o ovome gledaju samo na televiziji i to mora da se promeni, jer je digitalizacija nešto što ne možemo da zaobiđemo“, istakla je danas ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović u opštini Stari grad, gde je otvoren šalter za registraciju građana na Portalu eUprava.

Ona je poručila da je ovo samo korak dalje kako bi svi u Srbiji postali eGrađani, građani koji elektronski komuniciraju sa državom, čime će sebi uštedeti vreme i novac i čime će se ubrzati komunikacija između građana, privrede i države.

„Ovo je budućnost. Srbija postaje moderna država, država po meri svih nas, a mi moderni građani. Država je to obezbedila, a na građanima je da požele da budu eGrađani, za šta je potrebno samo nekoliko minuta. Kao što smo uspeli da se prijavimo za vakcinaciju ili za novačanu pomoć države putem Portala eUprava, tako će i ovo postati naša svakodnevnica“, navela je Obradović.

Ona je pozvala građane da na šalterima lokalnih samouprava i pošta zatraže svoje parametre i uz ličnu kartu i mobilni telefon postanu eGrađani, nakon čega se sva komunikacija sa državom odvija elektronski.

Posle Kragujevca i Subotice, Beograd je danas dobio specijazovani šalter za registraciju građana na Portalu eUprava u gradskoj opštini Stari grad. Svi Beograđani moći će da dobiju podršku u kreiranju naloga i time postanu eGrađani koji koriste elektronske usluge i kojih je do sada preko milion.

Kreiranjem naloga građanima je omogućeno da koriste usluge više državnih portala, za šta je potrebno da uz ličnu kartu na šalteru gradske uprave od službenika dobiju korisničko ime i lozinku za pristup Portalu eUprava i instaliraju aplikaciju na mobilni telefon.

Usluga eGrađanin je deo projekta unapređenja elektornske dostave dokumenata, koji sprovode Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i NALED, uz podršku EBRD-a.

O usluzi eGrađanin na događaju su pored ministarke Obradović govorili i Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu, Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i Radoslav Marjanović, predsednik GO Stari grad.

Foto galerija

Tanjug video

 
 
 
 

 Skip to content