U potragu za zlatom uz „Devojko mala“

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja promociju jedinica lokalne samouprave širom Srbije kroz projekat „Srpska slagalica“ (Serbian Puzzle), u kom gradovi i opštine imaju priliku da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema (istorija, kultura, investicije, gastronomija…).

Ove sedmice u „Srpskoj slagalici“ biće predstavljena opština Kučevo, rodno mesto poznatog srpskog pop pevača Đorđa Marjanovića i „prestonica“ Homolja, gde i danas entuzijasti na Peku starim metodama ispiraju zlato.

 

Od Ukaza Milana Prvog Obrenovića 1882. godine, selo Gornja Kruševica ponovo je postalo Kučevo, a u zgradu skromne i lepe fasade sa ornamentima, tadašnje sreske kapetanije, kasnije se uselila Opštinska uprava Kučevo. Danas je pod zaštitom države.

Investitori u toj opštini mogu da računaju na dobru saobraćajnu  infrastrukturu i blizinu autoputa, industrijsku zonu na više od 75 hektara, blizinu Peka i dunavskog rečnog koridora, bogate prirodne resurse – kvarcni kamen, zlato, volfram, ugalj, ali i pogodnosti za podizanje zasada malina, kupina i drugog voća i razvoj pčelarstva.

Kučevo je i rodno mesto Đorđa Marjanovića koga je obožavala cela bivša Jugoslavija, ali i Sovjetski Savez, „vlasnika“ kluba obožavatelja – „Đokista“. Njegovi vanvremenski hitovi su “Zvižduk u osam”, “Devojko mala”, “Romana”, “Milord”, “Natali”…  Pored Marjanovića, puno poštovanje imaju i veliki trubač Miroslav Mileta Matušić, kao i legendarna srpska glumica Živana Žanka Stokić. Pozorišne svečanosti „Žanki u čast“ održavaju se u njenu spomen, u Rabrovu, selu u kojem je provela svoje najranije detinjstvo, dok je smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ najpoznatija turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj.

Pored kulture i investicionog ambijenta, Kučevo je poznato i po dobroj hrani, a recepte za čobanski doručak, čorbu od vrganja, vlašku proju i božićni dar pročitajte na sajtu www.serbianpuzzle.rsSkip to content