UDOVIČKI: OZBILJNO RADIMO, KASNI RACIONALIZACIJA U ŠKOLSTVU

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je na Kopaonik biznis forumu da se ozbiljno radi na racionalizaciji i da je većina u javnom sektoru već donela sistematizacije, a da je najteže u velikim sistemima gde postoji više nivoa odlučivanja i više hiljada jedinica, poput školstva.

„Verujemo da će proces raconalizacije u školstvu malo više kasniti“, rekla je Udovički i dodala da su skoro sve lokalne samouprave odredile maksimalan broj za sve svoje organizacione jedinice.

„Sada se već i kod njih uveliko radi na racionalizaciji. Otkrili smo da su neke lokalne samouprave u toku 15 meseci već smanjivale broj zaposlenih. Zadovoljni smo procesom“, rekla je ministarka i dodala da ne spori da su greške i problemi mogući.

Prema njenim rečima, priprema se i dodatna obuka, jer je uočeno da je mnogo odluka nedovoljno dobro pripremljeno.

„Nije nam želja da se to posle vraća sa sudova, već da sve bude kako treba“, rekla je Udovički i podvukla da se na tome ozbiljno radi.

U prilog tome ona je ispričala da ju je nedavno jedan građanin sreo u parku i pitao da li njegova majka, medicinska sestra, može da ode ranije u penziju, uz otpremninu, iako je već znao odgovor.

“Tužno me je pogledao, jer je znao – medicinsko osoblje ne može, radi se ciljano. Ne može u penziju da ide svako ko želi“, rekla je Udovički i objasnila da je pre nekoliko godina, u prethodnim racionalizacijama, zahvaljujući takvom radu i odlasku ljudi ostavljen oslabljen sektor i da se zato sada radi na nov način.

„Pristužu zahtevi za otpremnine, privremeno smo angažovali ceo tim kako bi to moglo da se obrađuje. Takođe, vraćamo zahteve za koje mislimo da nisu pripremljeni kako treba, da nije bilo odgovarajućeg osnova“, zaključila je Udovički.Skip to content