UDOVIČKI: REFORMA JAVNE UPRAVE NEOPHODNA ZBOG JEFTINIJE DRŽAVE

Potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je na Kopaonik biznis forumu da je reforma javne uprave neophodna kako bi se imala jeftinija i uslužnija država i ubrzan i održiv privredni rast.

 

Ona je istakla da je struktura zaposlenih veći problem od broja zaposlenih, da analize pokazuju da je veliki broj rukovodilaca u odnosu na izvršioce i da nedostaju analitičke i strateške funkcije, odnosno određeni profili koji bi podigli kvalitet usluga.

Takođe, dodala je Udovički, i posle smanjenja plata od 10 odsto, troškovi zarada čine 11 odsto BDP-a. Ministarka je navela i da postoje velike neracionalosti u organizovanju poslova u školstvu i zdravstvu, koji uz socijalnu zaštitu, predstavljaju velike sisteme koji do sada nikada nisu reformisani.

Ukazujući da se reforma javne uprave temelji na četiri stuba, a da je najvažnija promena organizacione infrastrukture, odnosno da se vidi da li se rade poslovi koji su svrsishodni, Udovički je dodala da drugi stub predstavlja unapređenje procesa rada, zatim donošenje javnih politika, uređenje službeničkog sistema i upravljanje javnim finansijama.

Ona je ocenila da otpuštanje onih koji su višak u javnom sektoru neće doneti radikalne promene i najavila da će se u narednim fazama sprovoditi dublje promene u funkcionisanju službi.

„Zadatak za novu vladu biće da pojača upravljanje ljudskim resursima, da se tačno zna ko ulazi u službenički sistem i kako mu napreduje karijera, kao i da postoje precizni propisi o otpuštanju onih koji ne rade dobro“, istakla je Udovički. Ona je podvukla da je potrebno precizno i pažljivo odrediti maksimalan broj zaposlenih, a da Zakon o utvrđivanju maksimalnog broja zaposlenih omogućava „da se mnogo pažljivije cilja“.

„Još se borimo da racionalizacija ne bude tako linearna“, poručila je Udovički i dodala da će reorganizacija morati pažljivije da se uradi, a da se deo nedostatka kapaciteta, koji se oseća, posledica nepostojanja određenih profila ili funkcija.

Ministarka je takođe rekla da su doneta dva vrlo važna sistemska zakona- o inspekcijskom nadzoru i o opštem upravnom postupku. Kada je reč o Zakonu o inspekcijskom nadzoru, njegova primena teče po planu, a Zakon o opštem upravnom postupku bio je najveći izazov za administraciju, podvukla je ona i dodala da je na narednoj vladi da donese i zakon o planskom sistemu.

Veliki zadatak je i decentralizacija i za nju je potrebno da se donese strategija, čime će se, takođe, pozabaviti nova vlada, zaključila je Udovički.Skip to content