UDOVIČKI: VELIKE BAZE PODATAKA DONOSE NOVA SAZNANJA

Na konferenciji Svetske banke i Agencije za nacionalno informaciono društvo Južne Koreje o rešenjima za velike baze podataka, održanoj u Koreji, potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički zahvalila se Vladi Republike Koreje na nesebičnoj podršci i deljenju svih podataka, informacija koje su dovele ovu zemlju u položaj najrazvijenije IKT zemlje u svetu.

 

Nije lak izazov uskladiti digitalnu revoluciju tako da doprinese razvoju, integraciji i rastu privrede, rekla je Udovički i dodala da nema sumnje da je u tome uspela Južna Koreja i pohvalila njihove napore da sa svetom podele ekspertizu i iskustvo.

 

„Velike baze podataka predstavljaju specifičnu priliku, ne samo za rast radnih mesta, već i za suštinsku transformaciju načina na koji svet funkcioniše, koje je nama, redovnim korisnicima tehnologije teško zamisliv“, rekla je ona.

Ona je izrazila uverenje da će se razvoj velikih baza podataka pokazati kao potpuno nova revolucija i naglasila da tu nije suština samo u dobijanju više informacija, više komuniciranja, već više novih saznanja.

Potpredsednica Vlade boravi u Južnoj Koreji na poziv tamošnje Vlade, gde će u ime Vlade Republike Srbije potpisati Memorandum o razumevanju između dve zemlje u razvoju eUprave. Podsetimo, korejska eUprava je prvorangirana u svetu od strane Ujedinjenih nacija tri puta zaredom. Slične memorandume Koreja ima sa 37 zemalja u svetu, uključujući i Veliku Britaniju, Nemačke, Kine, Bugarske, Italije, Rumunije, Moldavije, Poljske.Skip to content