Успешно реализован твининг лајт пројекат о модернизацији кадровског планирања у државној управи

Конференција поводом завршетка твининг лајт пројекта  „Подршка Министарству државне управе и локалне самоуправе у модернизацији кадровског планирања у државној управи и усклађивању Каталога звања у државним органима и органима јединица локалне самоуправе“ одржана је 23. новембра у Палати Србија.

Помоћница министра државне управе и локалне самоуправе за ЕУ интеграције и међународну сарадњу Сања Путник навела је да је пројекат омогућио размену искустава држава чланица ЕУ које имају развијен систем кадровског планирања, увезаног са финансијским планом, разрађене процедуре за усвајање и измене кадровског плана са одговарајућим ИТ системом и које су већ успоставиле Каталог послова у јавној управи. Истакавши да је ово први Твининг пројекат који је Министарство државне управе и локалне самопуправе реализовало, Путник је рекла да су искуства стечена током његове имплементације од велике важности за даљи рад.

Амбасадор Републике Финске у Републици Србији Kimmo Lähdevirta нагласио је да су успешној јавној управи потребни људи посвећени раду на реализацији циљева које је поставила њихова влада. Он је додао да у Финској људи имају висок ниво поверења према јавној управи и нагласио да је Финска спремна да настави са пружањем подршке Србији и њеном јавном сектору, при чему су кључни ЕУ фондови и инструменти, попут овог пројекта.

Задовољство реализованим пројектом изразили су и Martin Klaucke, Шеф Операција 2 из Делегације Европске уније у Републици Србији, Данило Рончевић, директор Службе за управљање кадровима и Марко Томашевић, заменик генералног секретара за заступање Сталне конференције градова и општина.

У радном делу састанка учествовала је помоћница министра државне управе и локалне самоуправе за управљање људским ресурсима Ивана Савићевић, вођа пројекта испред државе кориснице, која је навела да ће препоруке добијене у оквиру компаративних анализа бити веома значајне приликом даљег унапређења у оквиру ових области.

Пројекат је садржао две компоненте – презентовање најбоље праксе из области кадровског планирања и размене искустава у вези са каталогом радних места, са циљем дељења добре праксе ЕУ са јавним управама корисница и подстицања дугорочних односа између администрација постојећих и будућих земаља ЕУ. С тим у вези, за обе компоненте израђене су упоредне анализе са препорукама које су презентоване одређеном броју представника републичих и локалних органа током имплементације пројекта, са циљем да се креира основа за даља унапређења у овим областима.

Пројекат је финансирала Европска унија из средстава ИПА 2018, а главни корисник је био Сектор за управљање људским ресурсима Министарства државне управе и локалне самоуправе. Партнери на пројекту били су Служба за управљање кадровима и Стална конференција градова и општина. Пројекат је реализован уз подршку Финског института за јавни менаџмент, а у сарадњи са Сектором за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ Министарства финансија, које је уговорно тело за овај пројекат.

 

Фото галерија:Skip to content