Veliki uspeh nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“

Ovo je godina borbe protiv sive ekonomije, nastavite da uzimate račune

U nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ građani Srbije poslali su ukupno 8.565.007 koverata. Minimalna vrednost poslatih fiskalnih računa procenjuje se na 70 milijardi dinara od čega direktni prihod budžeta premašuje devet miliona evra.

U proseku, svaki građanin Srbije poslao je 1,2 koverte, a prema procenama organizatora u nagradnoj igri je učestvovalo između 25 i 40% stanovništva što je višestruko bolji rezultat nego u Slovačkoj koja je primer dobre prakse u organizaciji fiskalne lutrije.

 

U nagradnom fondu našle su se 742 nagrade u vrednosti od 135.344.181,46 dinara. Zaključno sa jučerašnjim danom izdato je ukupno 548 potvrda o dobitku i građani su preuzeli 351 nagradu među kojima četiri stana i 49 automobila FIAT 500L.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave čestita svim dobitnicima i zahvaljuje se građanima na aktivnom učešću u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi” i velikoj podršci koju pružaju suzbijanju sive ekonomije.

„ Važno je da nastavimo da uzimamo fiskalne račune i slipove jer porez koji se plaća prilikom kupovine roba i usluga odlazi u budžet Republike Srbije, a to znači veća ulaganja u obrazovanje, zdravstvo, infrastrukturu i javne usluge. Plaćanjem poreza svi zajedno učestvujemo u stvaranju boljeg društva za sve nas“, izjavila je ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić sedam dana nakon završetka nagradne igre.

 

U direktnim prenosima na Prvom programu RTS-a i putem lajv strima na sajtu www.uzmiracun.rs  izvučeno je ukupno 815 koverata od kojih 73 nisu bile u skladu sa pravilima – najčešće greške su iznos računa ispod 100 dinara, računi stariji od 1.1.2017, pomešani fiskalni računi i slipovi. Naknadno je utvrđeno i da je 18 izvučenih koverti poslato na maloletna lica, kojima je po Zakonu o igrama na sreću zabranjeno učešće u nagradnim igrama. Nagrade koje zbog toga neće biti dodeljene su pet mikrotalasnih pećnica, dva mobilna telefona, dva blendera, dva tableta, jedan frižider, tri lap topa, mašina za sudove, putovanje u Grčku i automobil FIAT 500L.

„Uspeh nagradne igre obavezuje nas da radimo na primeni Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije kako bismo obezbedili efikasniji nadzor na tokovima sive zone, jačanje inspekcijskog nadzora, rešavanje problema parafiskalnih nameta, smanjenje birokratije, uvođenje poreskih olakšica za početnike u biznisu i podsticaja za legalno poslovanje“ kaže izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i dodaje da građani sve aktivnosti na suzbijanju sive zone mogu da prate na www.uzmiracun.rs.

Više od 8,5 miliona koverti sa fiskalnim računima ili slipovima koje nisu osvojile neku od nagrada u ovom ciklusu, odmah nakon završetka poslednjeg izvlačenja transportovane su u firmu „Papir servis“ i reciklirane. O zaštiti podataka građana ispisanih na kovertama brinula je tročlana komisija Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Prema odluci Vlade Srbije, Priređivač nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u saradnji sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom, Državnom lutrijom Srbije, Poštom Srbije, Republičkim sekretarijatom za javne politike i NALED-om.

 

REČ DOBITNIKA

Milijan Dimitrijević, Valjevo
Meni su svi govorili da ne igram i da je to namešteno, a sad ću baš da provozam auto da vide. Ja sam još 1975. godine osvojio stojadina u jednoj nagradnoj igri a sad hoću da dam izjavu jer imam dva unuka blizanca i da kažem svima da nagradna igra nije prevara.

Zorka Teofilović, Čačak
Poslala sam tri koverte sveukupno. Krivo mi što još dve koverte nisam poslala, jer su bile spremne, mogla sam još nešto da dobijem. Sela sam s mužem da ručam i sipala supu. Nismo gledali zadnje izvlačenje jer smo mislili biće u subotu, al kad je krenuo da zvrči telefon, a meni pritisak na trista, ja reko daj lekove odmah, da preživim ovo.

Bora Gilezan, Zrenjanin
Bio sam na pecanju kad su mu javili da sam dobio nagradu. Iako mi sin radi u pošti već 30 godina, jedva mi je nabavio dve koverte.

Dragan Stojiljković, Vlasotince
Poslali smo dve koverte sveukupno.U Vlasotincu ima još jedan čovek koji se isto zove kao ja i saobraćajni je policajac. On je poslao 100 koverata i „poludeo“ je.

Desa Samardžić, Vrnjačka Banja
Gledala sam pa sam zaslabila kad je izvučena moja koverta, brzo sam zvala sestru da mi da sećer i vodu i da odgovara na telefon i kad su me zvali iz Ministarstva rekla sam im, evo moja sestra ja više ne znam ni kako se zovem.

Dragica Dragićević,  Crna Bara
Poslala sam pet koverata i nisam mogla da verujem da sam ja dobila nagradu. Komšija je poludeo jer je poslao 20 koverata i nije dobio ništa. A meni bi “legla” i  veš mašina.

Desanka Filipović, Sremska Mitrovica
Poslala sam 5 koverata i mene su prvu izvukli za kola iako ništa nisam očekivala, razumem da se ovim borimo protiv sive ekonomije i bila bih zadovoljna i da ništa nisam dobila. Opet ću slati koverte i uvek ću tražiti račune.

Nikola Đorđević, Niš
Ja nisam ni znao da sam izvučen, bio sam van grada, zovu me ljudi da mi kažu, a ono moj otac poslao tri koverte na moje ime i izvukli me.

Slavka Pantović, Smederevo
Nikada nismo učestvovali u nagradnim igrama, a sad sam imala neki predosećaj i rekoh da pošaljemo, a sad prosto ne verujem da su nas izvukli.

Ivan Živić, Pirot
Mene je spasao onaj što je slao kovertu na AMSS jer su mene izvukli umesto njega.

Dragan Paunović, Nova Varoš
Ja sam hteo da gledam film, a žena izvlačenje nagrada – “popustio“ sam joj i eto dobro je ispalo.

 Skip to content