Одржана 31. конференција Мреже института за јавну управу у Централној и Источној Европи

Помоћник министра државне управе и локалне самоуправе, руководилац Сектора за стручно усавршавање Јасмина Бенмансур обратила се, у име министра Александра Мартиновића, на 31. конференцији  Мреже института за јавну управу у Централној и Источној Европи (NISPAcee), одржаној у Националној академији за јавну управу (НАЈУ).

Како је навела, овогодишња конференција је посвећена дијалогу, размени искустава, идеја и примера добре праксе у циљу унапређења квалитета јавне управе, чија дигитална трансформација, осим што утиче на промену самог рада управе, утиче и на промену очекивања грађана и привреде којима је она окренута. Додала је да је Република Србија пре десет година започела трансформацију јавне управе у истински сервис грађана и привреде, што данас за резултат има управу која све више има одлике транспарентне, инклузивне и ефикасне електронске управе.

„Само један од позитивних ефеката реформе јавне управе представља то што је за око пет година из Регистра матичних књига размењено више од 17 милиона података. То значи да грађани толико пута нису морали да сами прибављају и достављају исправе из матичних књига органима који одлучују о њиховим правима и обавезама, а држава је само за штампу образаца ових исправа уштедела готово 8,5 милиона евра“, нагласила је Бенмансур.

Подсетивши да је почетак дигитализације рада матичних књига био управо у периоду одржавања NISPAcee конференције 2013. године, она је истакла да данас говоримо о евиденцијама матичних књига као једном од најважнијих стубова на којима се темељи велики број е-услуга у нашој јавној управи.

Бенмансур је изразила уверење да ће недавно усвојени Програм развоја е-управе до 2025. године додатно допринети да се Република Србија у свим сегментима електронске управе приближи Европској унији, те да ће се 75 градова у Србији придружити светској породици „паметних градова“.

На конференцији која окупља више од 200 експерата из 40 земаља Европе и света обратили су се и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, стални представник Програма Уједињених нација за развој у Србији Јакуп Бериш, као и в.д. директора Националне академије за јавну управу Дејан Малетић.

Фото галерија – извор НАЈУ

 Skip to content