Održana 31. konferencija Mreže instituta za javnu upravu u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, rukovodilac Sektora za stručno usavršavanje Jasmina Benmansur obratila se, u ime ministra Aleksandra Martinovića, na 31. konferenciji  Mreže instituta za javnu upravu u Centralnoj i Istočnoj Evropi (NISPAcee), održanoj u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU).

Kako je navela, ovogodišnja konferencija je posvećena dijalogu, razmeni iskustava, ideja i primera dobre prakse u cilju unapređenja kvaliteta javne uprave, čija digitalna transformacija, osim što utiče na promenu samog rada uprave, utiče i na promenu očekivanja građana i privrede kojima je ona okrenuta. Dodala je da je Republika Srbija pre deset godina započela transformaciju javne uprave u istinski servis građana i privrede, što danas za rezultat ima upravu koja sve više ima odlike transparentne, inkluzivne i efikasne elektronske uprave.

„Samo jedan od pozitivnih efekata reforme javne uprave predstavlja to što je za oko pet godina iz Registra matičnih knjiga razmenjeno više od 17 miliona podataka. To znači da građani toliko puta nisu morali da sami pribavljaju i dostavljaju isprave iz matičnih knjiga organima koji odlučuju o njihovim pravima i obavezama, a država je samo za štampu obrazaca ovih isprava uštedela gotovo 8,5 miliona evra“, naglasila je Benmansur.

Podsetivši da je početak digitalizacije rada matičnih knjiga bio upravo u periodu održavanja NISPAcee konferencije 2013. godine, ona je istakla da danas govorimo o evidencijama matičnih knjiga kao jednom od najvažnijih stubova na kojima se temelji veliki broj e-usluga u našoj javnoj upravi.

Benmansur je izrazila uverenje da će nedavno usvojeni Program razvoja e-uprave do 2025. godine dodatno doprineti da se Republika Srbija u svim segmentima elektronske uprave približi Evropskoj uniji, te da će se 75 gradova u Srbiji pridružiti svetskoj porodici „pametnih gradova“.

Na konferenciji koja okuplja više od 200 eksperata iz 40 zemalja Evrope i sveta obratili su se i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, stalni predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Jakup Beriš, kao i v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Maletić.

Foto galerija – izvor NAJU

 Skip to content