Kasalović: Zahvalni francuskoj na doprinosu reformi javne uprave

Državni sekretar Zoran Kasalović i pomoćnice ministra Jasmina Benmansur i Sanja Putnik danas su razgovarali sa savetnikom u Vladi Francuske Anom Kastelnau koja boravi u Srbiji kako bi prenela iskustva i znanja u oblasti javno-službeničkog sistema.

Kasalović se zahvalio Kastelnau na poseti i istakao da Srbija izuzetno ceni doprinos Francuske reformi javne administracije, posebno imajući u vidu da podrška dolazi od države sa dugogodišnjom tradicijom u upravljanju ljudskim resursima u javnoj upravi.

Reforma javne uprave je jedan od tri glavna kriterijuma za ulazak Srbije u Evropsku uniju, no ipak naša glavna vodilja u njenoj implementaciji je zadovoljstvo naših građana uslugama koje pružamo“, istakao je državni sekretar. U tom cilju, Kasalović je istakao da je jedan od glavnih prioriteta otvorenost uprave, kao i da je ovo Ministarstvo ponovo dobilo priznanje najotvorenije institucije među zemljama Zapadnog Balkana, prema istraživanju koje je radila CRTA.

Izrazivši nadu da će se potpisivanje Administrativnog sporazuma ugovoriti do kraja godine, Kasalović je rekao da je on osnov za dalju konkretizaciju i operacionalizaciju saradnje u narednom periodu, tokom koje bi se nastavila razmena iskustava, transfer znanja i dobre prakse, kako bi se reforma uprave u Srbiji primenila što adekvatnije.

Kastelnau će poseban akcenat svoje posete dati položaju visokih državnih službenika (regrutaciji, kompetencijama, profesionalnom razvoju…) i na inicijativu Ministarstva sastaće se sa predstavnicima Službe za upravljanje kadrovima i Nacionalne akademije javne uprave.



Skip to content