MDULS i RGZ potpisali sporazum o saradnji

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković potpisali su danas u Srpsko-korejskom informatičkom pristupnom centru sporazuma o saradnji koji se odnosi na ustupanje prostorija ovog centra radi obuka kadrova koji će raditi na uspostavljanju Adresnog registara jednog od važnijih registara koji sadrži tačne nazive ulica i kućni brojevi. Naime, prema podacima MUP-a preko 3 miliona građana nema validnu adresu, odnosno ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja.

 Obuka za ažiriranje Adresnog registra, premijerka Ana Brnabić u obilasku

Nedostatak centralizovanog Adresnog registra sa tačnim i ažurnim podacima otežava rad institucija, onemogućava interoperabilnost i razmenu podataka, što dovodi do toga da se, u različitim evidencijama za isto fizičko ili pravno lice, pojave različite adrese.

Zbog toga je Vlada Srbije odlučila da, na nacionalnom nivou, pokrene projekat dodele naziva ulica i kućnih brojeva. Republički geodetski zavod će, na osnovu ortofoto snimaka, pripremiti elaborate i označiti sve ulice kojima je potrebno dati naziv, a 30 mladih geodeta i geografa koji će tokom godine izrađivati ove studije pod mentorskim radom kolega iz Zavoda u prostoru Srpsko-Korejskog Informatičko-pristupnog centra.

Nakon ažuriranja podataka u registru na celoj teritoriji, postojaće jedinstven registar koji su svi organi u obavezi da koriste i koji će se centralizovano voditi.Skip to content