Online stručno usavršavanje zaposlenih u javnoj upravi, uspešan iskorak koji niko nije mogao da predvidi

„Kovid 19 pandemija donela je mnogo izazova svim segmentima društva, a sve nas koji smo nosioci funkcija u stručnom usavršavanju stavila na ispit. Međutim, u ovakvoj neizvesnoj situaciji u stručnom usavršavanju zaposlenih u javnoj upravi napravljen je iskorak koji niko nije mogao da predvidi. Uspeli smo da ceo proces prilagodimo učenju na daljinu i pokažemo da je ono za zaposlene u javnoj upravi postalo prirodno okruženje u kome se dobro snalaze“, istakao je Čedomir Rakić, državni sekretar Ministarstva, na otvaranju hibridne konferencije „Stručno usavršavanje službenika u doba pandemije – izazovi i naučene lekcije“.

On je dodao da smo iz pandemije mnogo naučili i napredovali, imajući u vidu da je ubrzano podstaknut proces digitalne transformacije sistema stručnog usavršavanja, a posebnu važnost ima činjenica da su službenici prihvatili novu realnost i iskoristili mogućnost za dalje unapređenje znanja i veština. On je pohvalio napore Nacionalne akademije za javnu upravu koja je u kratkom vremenu uspela da ceo proces sprovođenja obuka prilagodi učenju na daljinu i u virtuelnim učionicama sprovede preko 200 obuka za preko 10.000 polaznika.

„Ministarstvo je posvetilo posebnu pažlju reformi stručnog usavršavanja u javnoj upravi u nameri da svakom zaposlenom, bez obzira gde živi i radi, omogući jednak pristup pravu na stručno usavršavanje. Zahvaljujući svemu učinjenom, alii zaposlenima u javnoj upravi, koji su sa lakoćom prihvatili učenje na daljinju, Republika Srbija je postala lider u regionu u razvoju elektronske uprave“, zaključio je državni sekretar Rakić.

U panelu o upravljanju stručnim usavršavanjem govorila je pomoćnica ministra, rukovodilac Sektora za stručno usavršavanje Jasmina Benmansur, koja je ocenila da je i u uslovima pandemije pronađen adekvatan odgovor i nastavljeni svi reformski procesi u stručnom usavršavanju, čemu su doprinos dali zaposleni u državnoj upravi i lokalnim samoupravama kao krajnji korisnici.

Hibridna konferencija „Stručno usavršavanje službenika u doba pandemije – izazovi i naučene lekcije“, koja je okupila preko 300 učesnika, organizovala je Nacionalna akademija za javnu upravu uz podršku Programa Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima  u lokalnoj samoupravi – faza 2“.

Foto galerijaSkip to content