POČELA JAVNA RASPRAVA O PREDLOGU PROGRAMA RAZVOJA E-UPRAVE

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je danas javnu raspravu o Predlogu programa razvoja elektronske uprave 2019-2020 čime će se doprineti daljem razvoju eServisa i većem korišćenju eUprave u radu zaposlenih.

Upravi kakvoj težimo, kakvu građani zaslužuju, potrebno je da u svoje razvojne politike ugrađujemo sve ono što savremene tehnologije donose“, rekao je tim povodom ministar Branko Ružić i dodao da je važno razmišljati o prednostima i uštedama koje one povlače sa sobom.

Ovaj strateški dokument obuhvata različite podciljeve, poput razvoja potrebne infrastrukture, obezbeđivanja interoperabilnosti, stvaranja više eServisa i razvoja otvorenih podataka. Na redu daljih aktivnosti u ovoj oblasti su i izgradnja Državnog Data centra u Kragujevcu, uspostavljanje jedinstvene ePisarnice i eArhive, dalji razvoj informacione bezbednosti i standarda koji će unaprediti postojeće evidencije u elektronskoj formi, kao i unapređenje prakse upotrebe ePotpisa i ePečata.

U Program razvoja eUprave uvodi se i koncept eGrada, za šta ministar Ružić naglašava da je za početak važno da što više institucija otvori podatke, jer bi to doprinelo kreiranju rešenja „pametnih gradova“ i korisničkih servisa za građane bez velikih novčanih ulaganja.

Suština je da se otvaranjem uprave ne omogućava samo više informacija za građane, već boljim upravljanjem takvih informacija mogu se stvarati različiti servisi i aplikacije koje bi znatno olakšale život naših građana“, ističe on.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave poziva zainteresovanu i stručnu javnost da se uključe u javnu raspravu koja traje do 28. oktobra 2019. godine.

Više o Programu razvoja eUprave i javnoj raspravi možete videti OVDE.Skip to content