RUŽIĆ: LAKŠI UPIS PRVAKA, ŠKOLE ELEKTRONSKI PRIBAVLJAJU IZVOD IZ KNJIGE ROĐENIH I UVERENJE O PREBIVALIŠTU

Roditelji od danas za upis dece u prvi razred neće morati da donose izvod iz knjige rođenih i dokaz o prebivalištu deteta, već će to škola elektronski nabavljati umesto njih.

Matične knjige uvezali smo sa osnovnim školama i od danas roditelji pri upisu prvaka ne moraju više da donose izvode“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić prilikom obilaska Osnovne škole Jovan Dučić u Beogradu,  gde je predstavljena usluga e-Upis.

Naglasio je da da od ovogodišnjeg upisa u školu, roditelji više neće morati da čekaju u redovima da bi pribavili ta dva dokumenta i ocenio da je to još jedna olakšica koju je Vlada Srbije kao tim obezbedila za građane.

Premijerka Brnabić, ministri Ružić i Šarčević i direktor Kancelarije za IT Mihajlović na času informatike u OŠ „Jovan Dučić“

On je podsetio da je pre toga bilo potrebno da se zaposleni u upravi obavežu da će razmenjivati podatke između sebe ne praveći od građana kurire. Potom, kako je dodao, bilo je neophodno da  se to radi na najsavremeniji način – elektronskim putem.

Drugi korak je bio da prebacimo osnovne evidencije u elektronski oblik i povezujemo baze i stvaramo servise. Onda smo se obavezali da ćemo koristiti savremene tehnologije i primenjivati ih u radu gde god je to moguće“, istakao je ministar Ružić.

On je rekao da su uz vođstvo predsednice vlade Ane Brnabić i uz podršku Kancelarije za IT i eUpravu, stvorene ove promene, kako se građani u važnim trenucima ne bi opterećivali papirologijom i trošenjem vremena i novca po šalterima.

I to je cilj reforme administracije o kojoj toliko govorimo i koja nas sve okuplja i danas“, naglasio je ministar Ružić.

Dodao je da je sledeći veliki posao u domenu digitalizacije uspostavljanje Centralnog registra stanovništva koji će na jednom mestu povezati i objediniti podatake o građanima iz 13 različitih službenih evidencija.

Plan je da ova centralna baza podataka počne sa radom 1. septembra 2020. godine i ona će omogućiti da svi zajedno u vladi postavimo nove elektronske usluge za građane i svaki postupak digitalizujemo“, rekao je Ružić.

Premijerka Ana Brnabić najavila da će sledeće godine roditelji moći da upišu decu u školu samo sa ličnom kartom. Najavila je da da će za dve godine biti uspostavljen Jedinstveni informacioni sistem prosvete koji će povezati sistem obrazovanja i privrede.

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio da će od sledeće godine biti ukinuto donošenje lekarskog uverenja i potvrde o završenom predškolskom obrazovanju prilikom upisa u prvi razred.

Direktor kancelarije za IT Mihailo Jovanović rekao je da se elektronski sistem upisa eUpis od danas primenjuje svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji.

Uvođenjem elektronskog upisa ušteđeno je oko 150.000 dokumenata i 150.000 sati odlaska u ustanove, kao i oko 50 miliona dinara”, rekao je on.

Dodao je i da je za zaposlene u školama obezbeđen kontakt centar kojem će moći da se obrate ukoliko imaju problema sa e-Upisom.Skip to content