Ružić na RESPA: Administracije ključne za napredak država

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić govorio je na ministarskom sastanku članova Regionalne škole za javnu administraciju (RESPA) gde je istakao značaj ove organizacije za napredak administracija u regionu, posebno kao uslov za ulazak u Evropsku uniju.

RESPA je za nas ne samo izvor informacija, znanja, primera dobre prakse, već i mehaznizam za stvaranje jačeg regiona, koji treba još više da iskoristimo„, podvukao je Ružić.

On je rekao da je srpska administracija pretrpela velike promene u poslednjih nekoliko godina, posebno u vidu uprošćavanja i modernizacije postupaka, kako bi građani bili zadovoljniji u kontaktu sa upravom, a utrošak novca i vremena se smanjio.

Govoreći da je potrebno nastaviti rad na jačanju kapaciteta uprave, Ružić je rekao da je veliki napredak učinjen izmenama pojedinih zakona koji se tiču objektivnog i transparentnog zapošljavanja, profesionalnog razvoja, meritornosti rada i stručnog usavršavanja. Tu je posebno spomenuo da je Republika Srbija posle deceniju i više konačno dobila centralno mesto za edukaciju i usavršavanje svih službenika – bilo da je reč o republičkom ili lokalnom nivou – Nacionalnu akademiju za javnu upravu.

Akademija je, po njegovim rečima, već ostvarila značajne kontakte sa poznatim školama za javnu administraciju, poput francuske ENA i austrijske Federalne škole“, kazao je on i dodao da očekuje da će se već sledeće godine na hiljade srpskih službenika dodatno edukovati kroz tradicionalne metode obuka, ali i kroz najnovije vidove obuka, poput koučinga.Skip to content