RUŽIĆ: ODGOVORNE VLADE BOLJE ODGOVORILE NA KRIZU

„Odgovorne i dobre odluke vlada u regionu, donete pre pandemije, bile su ključne da se minimalizuju posledice ove krize“, rekao je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, na današnjoj ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana, u organizaciji Regionalne škole za javnu upravu RESPA.

Kada je u pitanju Srbija, ministar je istakao da su reforma javne uprave, a posebno digitalizacija, visoko pozicionirani u prioritetima rada Vlade Republike Srbije.

„Koliko je važna digitalizacija i modernizacija uprave najbolje smo razumeli u vremenu krize kada smo većinu poslova obavljali onlajn“, rekao je Ružić.

On je naveo da je u Srbiji uveden ePotpis, ePečat, eUsluga, kao i da su uspostavljeni različiti elektronski registri koja su osnovna baza da se dalje razvija eUprava i stvara još više usluga koje građani mogu da obave od kuće.

„Da nismo ostvarili ovakve rezultate u reformi javne uprave, posebno na polju digitalizacije, razvoja eUprave, otvorenih podataka, ne bi bilo moguće da odgovorimo tako brzo i adekvatno na krizu koja nas je sve zatekla“, zaključio je ministar.

Srbija će od sledeće godine preuzeti predsedavanje RESPA i upravo će digitalizacija, zajedno sa unapređenjem kvaliteta usluga i boljim odgovorom uprave na krizu, biti prioritet u narednom periodu za razvoj regionalne saradnje.Skip to content