RUŽIĆ: REFORMOM INSPEKCIJA I DO BOLJIH USLOVA RADA INSPEKTORA

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da su inspektorima na lokalu u 94 opštine u Srbiji povećane plate za do 20 odsto i najavio da će u narednim danima predložiti izmenu uredbe, kako bi republički inspektori dobili zvanje samostalnog savetnika, što će značiti veći koeficijent i veću platu.

Ministar je na Danu inspektora u Čačku istakao da bilo koja promena, a ponajmanje ovakva kakva je reforma inspekcija, ne bi bila moguća da nema sinergije, usaglašenog stava i spremnosti države da u takvu promenu krene.

„Pokazali smo na konkretnoj reformi kakve rezultate dobijamo kada udružimo stavove privrednika, iskustva inspektora, kapacitete i volju Vlade Republike Srbije i razumevanje građana“, rekao je Ružić i zahvalio inspektorima na spremnosti da prihvate da je ova reforma dobra za njih.

Ministar Ružić u Čačku na događaju Dan inspektora

„Uspeli smo da obezbedimo više obuka za vas. Prošle godine 354 inspektora prošla su obuke po programu koji je usvojila koordinaciona komisija, a ove godine očekujemo da Nacionalna akademija ovaj broj realizovanih obuka udvostruči“, rekao je on.

Podsetio je da su obezbeđeni i novi mehanizmi za rad – poput kontrolnih lista, prikrivene kupovine, mešovitog nadzora.

„Time smo dobili usaglašen, organizovan, savremen nadzor gde represivne mere ostavljamo za nesavesne privrednike, a onim privrednicima koji posluju u skladu sa zakonom pružamo podršku i savet“, rekao je Ružić.

Istakao je da četiri inspekcije već uspešno rade na platformi eInspektor, a da je u planu da do kraja leta budu uključene i druge, čime će biti zaokružena digitalizacija inspekcijskog nadzora.

„Uspeli smo da obezbedimo da Vlada usvoji i Akcioni plan za suzbijanje sive ekonomije i osvestimo značaj inspekcija u toj borbi, ali i obavežemo se na povećanje broja inspektora i opremanje inspekcija“, dodao je ministar.

Ministarstvo je, uz stručnu podršku, izradilo i analizu republičkih i lokalnih inspekcija i predlog zapošljavanja inspektora u naredne tri godine.

„Srbija ima nešto preko 4.000 inspektora, a potrebno nam je da se najmanje 1.300 inspektora zaposli, posebno u Poreskoj upravi, Tržišnoj, Poljoprivrednoj, Veterinarskoj, Zdravstvenoj, gotovo u svakoj od 43 inspekcija koliko ih ima danas, i u gotovo svakom okrugu“, kazao je ministar Ružić i dodao da je analiza pokazala i nedostatak vozila za inspektore i ostalih sredstava za rad.

Poređenjem sa EU, kako je dodao, Srbija ima četiri puta  manje inspektora, a  to se najviše osteti na lokalu.

„Baš zbog toga što smo sada svesni sa čime raspolažemo, idemo još žustrije da se borimo za bolje sutra“, rekao je on.

Najavio je rad na novim modelima vrednovanja rada inspektora, jer ne postoji zakonska ili podzakonska regulativa koja reguliše kompetentnost, obrazovanje i stručnu spremu inspektora na lokalu.

„Izradom standarda dobre inspekcijske prakse na lokalu podstaći ćemo opštine i gradove da urede svoje inspekcije na način kakav one u našem društvu zavređuju“, rekao je Ružić.

Najavio je i razgovore sa Ministarstvom pravde, kako bi se otpočeo rad na izmeni zakonskih rešenja koji bi zaustavili zloupotrebu nesavesnih privrednika i obezbedili inspektorima adekvatnu pravnu zaštitu.

„Započeli smo i kampanju promocije posla inspektora, kako bismo promenili percepciju javnosti o onome što radite i poboljšali vaš ugled koji trenutno nije u ravni sa onim što radite i sa čim se suočavate. Verujem iskreno da većim informisanjem građana o tome šta radite, o rezultatima vašeg posla, značaju za bolje društvo koje svi gradimo, možemo i promeniti imidž inspektora“, istakao je ministar.

 

 Skip to content