Ružić: Zvršavamo veliki posao na modernizaciji matičarske službe

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama zakona o matičnim knjigama da ova zakonodavna inicijativa predstavlja završetak velikog posla na modernizaciji matičarske službe na kome je rađeno poslednjih godina.

Podsetivši da su matičari u Srbiji u tom procesu uneli skoro sto miliona prepisa iz papirnih matičnih knjiga u elektronski oblik, on je naglasio da su glavne intencije predloženih zakonskih izmena zasnovane na principima modernizacije, racionalizacije, sigurnosti, profesionalizacije i efikasnosti rada.

„Novina koju ovaj zakon donosi, a u skladu sa principom modernizacije je uspostavljanje Registra matičnih knjiga, kao jedinstvene baze podataka o ličnom stanju građana u elektronskoj formi, uz istovremeno zadržavanje papirnog obila, čime se obezbeđuje maksimalna sigurnost, tačnost i pouzdanost sistema vođenja matičnih knjiga“, rekao je ministar Ružić.

Okrugli sto o izmena i dopuna Zakona o matičnim knjigama

Ministar je istakao da jedno od najznačajnijih pitanja koje je predmet regulisanja ovog zakona je mogućnost upisa podatka o nacionalnoj pripadnosti u matičnu knjigu rođenih, u skladu sa konceptom slobode nacionalnog izražavanja.

„Ovo predstavlja naš ustavni princip i evropsku vrednost na čije smo se preuzimanje obavezali Akcionim planom za ostvarivanje prava nacionalnih manjina“, rekao je Ružić i dodao da po ovom pitanju Nacrt zakona predlaže liberalan pristup, prema kome je ovaj podatak fakultativan – upisuje se na zahtev, saglasnom voljom roditelja.

Ministar Ružić je ocenio da je sve više u praksi prisutna situacija u vezi sa promenom pola, pa se sledeća značajna novina odnosi na evidenciju promene pola, koja je uslov za ostvarivanje velikog broja drugih prava.

Napomenuo je i da se Nacrtom predvidelo izdavanje izvoda iz matičnih knjiga i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Srbije, što će, po njegovim rečima, značiti našoj dijaspori.Skip to content