Studentima na Prvom sajmu predstavljena stručna praksa u MDULS za 2021/2022. godinu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave predstavilo je na danas otvorenom dvodnevnom Sajmu studentske stručne prakse u javnoj upravi svoju ponudu prakse za 2021/2022. godinu, za 30 studenata pravnih fakulteta univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, kao i Ekonomskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka, Filozofskog fakulteta i Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu.

Praksa koja je ponuđena studentima obavljaće se u svim sektorima Ministarstva, kao i u Sekretarijatu, Grupi za internu reviziju i Upravnom inspektoratu, u trajanju od 80 časova, odnosno, u trajanju od četiri nedelje po četiri časa dnevno.

Program stručne prakse obuhvata dva segmenta, uvodni i individualni program stručne prakse. Uvodnim programom predviđeno je upoznavanje polaznika stručne prakse sa delokrugom, nadležnostima i poslovima Ministarstva, unutrašnjom organizacijom, propisima kojima se uređuju oblasti u delokrugu MDULS, kao i sa pravima, dužnostima i pravilima etičkog ponašanja državnih službenika. Kroz individualni program polaznici stručne prakse u Ministarstvu učestvovaće u konkretnim poslovima i zadacima, koji su u nadležnosti organizacione jedinice u kojoj se praksa pohađa, a moći će da računaju na podršku supervizora stručne prakse, odnosno, službenika MDULS koji ima mentorska iskustva, potrebne veštine i sposobnosti da prenese znanja na studente.

Po obavljenoj stručnoj praksi, organizuje se završna sesija „Uprava u teoriji i praksi“, na kojoj studenti izlažu ostvarene rezultate rada na odabranu temu iz oblasti u delokrugu MDULS u kojoj su praksu obavili. Po završenoj praksi studenti dobijaju potvrdu koja obezbeđuje određeni broj ESPB.

Ponudu stručne prakse MDULS predstavila je na Sajmu pomoćnica ministra Jasmina Benmansur, rukovodilac Sektora za stručno usavršavanje, a studenti mogu da se upoznaju sa ponudom prakse putem digitalne platforme Palate Srbija, www.strucnapraksa.mduls.gov.rs, na virtuelnom štandu MDULS, gde mogu pogledati promotivni film o Ministarstvu i saznati sve važne informacije, postaviti šitanja i dobiti odgovore o stručnoj praksi.

Prvi sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2021/2022. održava se 4. i 5. novembra 2021. godine online, na kome 18 organa javne uprave (13 državnih organa i pet lokalnih samouprava) predstavlja ponudu stručne prakse za 400 studenata pet državnih univerziteta u Srbiji.

 Skip to content