Studentska stručna praksa u javnoj upravi Srbije predstavljena zemljama Zapadnog Balkana

Projekat Studentska stručna praksa u javnoj upravi Srbije, koji već treću godinu zaredom realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, uz podršku Vlade Srbije i Evropske unije, predstavljen je zemljama članicama Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA) putem virtuelne prezentacije.  

Pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave dr Jasmina Benmansur je, predstavljajući projekat, istakla da je ova inicijativa deo šireg reformskog procesa koji ima za cilj da podrži visokoškolske ustanove u školovanju kadrova za javnu upravu, ali i da javnu upravu predstavi budućim diplomcima kao poželjnog i perspektivnog poslodavca, koji može da ispuni njihova očekivanja u budućem ličnom i profesionalnom razvoju. 

Direktorka ReSPA Maja Hanđiska Trandafilova ocenila je da program studentske prakse u javnoj upravi Srbije ima perspektivu da bude impuls za druge slične akcije članova ReSPA, kako bi javne uprave zemalja regiona postale privlačan poslodavac za talentovane mlade. 

Učesnicima skupa iz javnih uprava Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije i Severne Makedonije projekat je predstavljen kroz prikaz najvažnijih koraka kojima je pravno uokvirena saradnja organa javne uprave i univerziteta, ali i kompleksnost organizacije virtuelnih sajmova studentske stručne prakse i sprovođenja programa stručne prakse, koje je do sada uspešno pohađalo više od hiljadu studenata. 

Veliko interesovanje učesnici su iskazali za interaktivne platforme specijalno izrađene za potrebe održavanja virtuelnih sajmova studentske stručne prakse u javnoj upravi. One su, kako je navedeno na sastanku, ne samo verno oslikale najeminentnija zdanja državnih organa, poput Palate Srbija i Doma Narodne skupštine Republike Srbije, već su posetiocima omogućile da, pored učešća na sajamskim događajima, virtuelno obiđu ove monumentalne prostore i upoznaju se sa njihovim istorijskim i kulturnim vrednostima. 

Takođe, detaljno je predstavljen media plan za vidljivost i komuniciranje ove inicijative na društvenim mrežama i u tradicionalnim medijima, kao i Virtuelna zajednica Studentska stručna praksa u javnoj upravi, koja je za nepunih godinu dana od uspostavljanja imala gotovo 30.000 posetilaca i više od 100.000 pregleda. 

ReSPA, zajednička inicijativa Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koja ima za cilj podsticanje i jačanje regionalne saradnje njenih članica u oblasti reforme javne uprave, pozvala je učesnike ovog sastanka da razmotre predlog za širenje inicijative Studentska stručna praksa u javnoj upravi i održavanje sajmova stručne prakse i u ostalim zemljama regiona, sa ciljem podrške jačanju administrativnh kapaciteta i stvaranja stabilne kadrovske strukture za duži vremenski period u javnim upravama zemalja Zapadnog Balkana.   

 Foto galerija – izvor MDULS

 

 

 

 Skip to content