SUMIRANI PRVI REZULTATI SAJMA STUDENTSKE STRUČNE PRAKSE U JAVNOJ UPRAVI 2023/2024

Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024, održan je onlajn, u virtuelnom prostoru reperezentativnog zdanja Vlade Republike Srbije i ove godine izazvao je veliko interesovanje akademske zajednice, a pre svega studenata.

Moderna 3D platforma specijalno izrađena za ovu namenu omogućila je posetiocima da bez obzira gde se nalaze mogu da učestvuju u svim sajamskim događajima – prisustvuju tematskoj panel diskusiji o šansama koje studentima pruža stručna praksa u javnoj upravi, obiđu virtuelne štandove organa i univerziteta, razgovaraju sa kolegama iz uprave u čet rumovima, ali i da u pauzama između sesija, u video prezentaciji, pogledaju kako je bilo na tribinama održanim na velikom broju fakulteta u okviru promotivne kampanje za ovaj sajam, šta o stručnoj praksi misle njihove kolege koji su praksu pohađale u institucijama Evropske unije, prošetaju virtuelnim prostorom i upoznaju se sa salama i salonima Vlade Republike Srbije.

Virtuelna zajednica studentske stručne prakse u javnoj upravi – mesto okupljanja organa javne uprave, univerziteta i studenata i mesto ulaza na Sajam, u predsajamskim danima i na dan održavanja Sajama imala je preko 7.000 posetilaca i 34.000 pregleda.

Posete Sajmu zabeležene su i van granica naše zemlje, i to iz Holandije, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Crne Gore, Austrije, Indonezije, SR Nemačke, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Francuske, Švajcarske, Belgije, Kine, Mađarske, Irske i Velike Britanije.

Treći po redu Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi, koji je okupio 73 državna organa i organa jedinica lokalne samouprave iz 33 grada i opštine i pet državnih univerziteta sa ponudom od gotovo 900 mesta za pohađanje stručne prakse, uspešno je završen, ali digitalna platforma ostaje otvorena i u narednom periodu, tako da će svi studenti koji do sada nisu bili u prilici da je posete, moći to da urade u bilo kom trenutku i odloženo pogledaju sve sajamske događaje. Ulaz na Sajam očekuje ih i dalje na Virtuelnoj zajednici https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/, koja ostaje platforma putem koje će organi i univerziteti sa studentima deliti najvažnije inforamcije o stručnoj praksi u akademskoj  2023/2024. godini.

Prvi korak na Mapi puta studentske stručne prakse u javnoj upravi u ovoj akademskoj godini je napravljen, a u narednom periodu sledi raspisivanje konkursa i izbor studenata za pohađanje stručne prakse, koje će sprovesti univerziteti u saradnji sa fakultetima.

I ovog puta održavanje Sajma podržano je EU projektom „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“.

 

 Skip to content