Svečano otvoren Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi 2023/2024

Ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Aleksandar Martinović svečano je danas otvorio treći po redu onlajn Sajam studentske stručne prakse u javnoj upravi.

Ovom prilikom ministar Martinović je sa rektorima pet državnih univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Novom Pazaru potpisao „Program saradnje u vezi sa pružanjem podrške visokoškolskim ustanovama u obrazovnom procesu za 2023/2024. godinu“.

„U ovoj akademskoj godini dajemo priliku studentima da svoje prvo radno iskustvo steknu na jednoj od 900 pozicija koje su im na raspolaganju u 73 organa iz 33 grada i opštine širom Srbije. Uveli smo i važne novine. Studenti će moći besplatno da pohađaju obuke za razvoj digitalnih, ličnih i komunikacionih veština, a najuspešnije ćemo nagraditi studijskom posetom jednoj od zemalja članica Evropske unije“, istakao je ministar Martinović. On je dodao da je MDULS uvažilo činjenicu da visoko obrazovanje ima jednu od ključnih uloga u reformama i pozitivnim promenama, kao i da je institucijama potrebna nova energija i kreativnost, te je zato, kako je naveo, univerzitetima i fakultetima obezbeđeno da realizuju studijske programe putem instrumenta „studentska stručna praksa u javnoj upravi“, a koji maksimalno obezbeđuje da studenti steknu praktična iskustva relevantna za njihovu buduću karijeru. Ministar je pozvao studente i studentkinje da se prijave i osiguraju šansu da se pripreme za budućnost.

„Ovo je jedinstvena prilika da iskažete svoje afinitete i da u organima javne uprave steknete praksu kako biste sutra bili jedan od stubova daljeg napretka moderne Srbije čije smo čvrste temelje ugradili i podigli je na pijedestal najuspešnijih zemalja ovog dela Evrope, a koji joj i pripada. Verujem da će odgovorna politika Vlade i napori koje ulaže Ministarstvo obezbediti svim zainteresovanima studentima da se posredstvom stručne prakse povežu sa poslovnom zajednicom i adekvatno pripreme za tržište rada“, naglasio je ministar Martinović, koji je iskazao uverenje da će mlade generacije uvideti koliko je rad u organima uprave važan, te da će početi ozbiljno da razmišljaju da svoju karijeru započnu u javnoj upravi, jer je, kako je naveo, za ceo sistem važno da mladi i talentovani ljudi budu u okviru institucija.

Ove godine je prvi put u okviru Sajma dodeljeno i specijalno priznanje „Partner godine“, a nagrada je uručena Regionalnoj školi za javnu upravu (ReSPA).

„Ovo je veliko priznanje ReSPA timu, jer predstavlja dokaz da sa kolegama iz MDULS gradimo čvrst partnerski odnos poverenja i uvažavanja – jedini moguć u postizanju još boljih zajedničkih rezultata u reformi javne uprave. Verujem da će ReSPA u narednom periodu, kroz brojne aktivnosti i konkretne rezultate, dodatno opravdati ukazano poverenje“, istakla je Maja Handžijska-Trendafilova, direktorka ReSPA, dodajući da nova Strategija i ambiciozan program rada ove organizacije za sledeću godinu sadrže brojne inicijative za učenje, kao i šeme mobilnosti fokusirane na umrežavanje državnih službenika Srbije sa kolegama iz regiona, institucija EU i njenih država članica.

„Svesni činjenice da su državne institucije jake koliko su timovi koji rade u njima kvalifikovani i prate trendove razvoja moderne administracije, nastavićemo da realizujemo aktivnosti koje imaju zajednički imenitelj – osnažene i zadovoljne državne službenike koji utiču na razvoj državne uprave, razvijaju usluge usklađene sa potrebama građana Srbije i podstiču njen celokupni rast“, rekla je Handžijska-Trendafilova prilikom primanja nagrade.

O sajamskoj ponudi studenti su mogli da se informišu i komuniciraju sa organima i univerzitetima u okviru Virtuelnih slušaonica/chat room-ova, a održana je i tribina „Stručna praksa u javnoj upravi – šansa za sve studente“.

Sajam se i ove godine uz podršku Evropski unije održava onlajn i to na specijalno dizajniranoj digitalnoj platformi, u virtuelnom prostoru Vlade Republike Srbije.

Za više informacija o studentskoj stručnoj praksi u javnoj upravi i programu ovogodišnjeg sajma možete posetite Virtuelnu zajednicu „Studentska stručna praka u javnoj upravi“ koja se nalazi na linku https://strucnapraksa.mduls.gov.rs/ odakle je i ulaz na Sajam.

 

Foto galerija – izvor Tanjug i MDULSSkip to content