Matičari omogućavaju ostvarivanje prava garantovanih ustavom

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić prisustvovao je obeležavanju Dana matičara, za koje je rekao da su važna karika, jer radeći svoj posao omogućavaju da građani ostvare sva prava koja su im garantovana Ustavom i zakonima.

Na današnjoj proslavi u Centru „Sava“, kojoj je prisustvovalo oko 250 matičara, Ružić je naveo da je tradicija matičara u Srbiji duga, te da danas ima 1.355 matičara, koji su verni pratioci svakog od nas, kako u najlepšim, tako i u najtužnijim trenucima.

„Matičari rade jedan veoma zahtevan i važan posao, oni su svedoci i srećnih i tužnih događaja u životima svih nas. Rade mnogo i doprinose na polju kulture i demografije i istorije našeg naroda“, kazao je Ružić i dodao da su matične službe počele da funkcionišu još u 19. veku nakon donošenja Sretenjskog ustava.

Kako je naveo, Dan matičara se obeležava povodom prvog zakona koji je normirao rad matičnih službi iz 1946. godine.

Svečanost povodom obeležavanja Dana matičara

Prema njegovim rečima, veoma je značajno to što je 98 odsto podataka iz matičnih knjiga rođenih, venčanih ili umrlih prebačeno u elektronski oblik.

On je apelovao da sve javne lokalne samouprave do kraja ove godine napuste svoje lokalne aplikacije i prebacivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik pređu u direktan rad u Centralnom sistemu, te pohvalio 108 javnih lokalnih samouprava koje već rade na taj način.

„Ono što očekujemo tokom ove i u prvoj polovini sledeće godine jeste da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova uradimo da i državljanstvo pređe u Centralni registar, tako da i konačno više neće biti važno gde vam je prebivalište, gde ste rođeni kako biste ostvarili pravo u skladu sa zakonom o opštem upravnom postupku i dobili određeni izvod. To će ubrzati i učiniti posao uprave efikasnijim i transparentnijim“, kazao je Ružić.

Naveo je da izmene i dopune zakona o matičnim knjigama donose da se na principu dobrovoljnosti u matične knjige upiše nacionalna pripadnost, zatim promena pola…

Kako je rekao, očekuje se da, ukoliko ne do kraja redovnog zasedanja Skupštine, zbog velikog broja zakona iz drugih resora, tokom juna na jednom od vanrednih zasedanja se i taj zakon nađe na dnevnom redu.

„Što se tiče Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, očekujem da se u skupštinskoj proceduri nađe osam zakona iz različitih sektora kojima se Ministarstvo bavi“, kazao je Ružić.