Ružić i Koprivnikar razmatrali razmenu službenika u cilju usavršavanja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i potpredsednik Vlade i ministar javne uprave Slovenije Boris Koprivnikar održali su danas sastanak u okviru radne posete delegacije Vlade Srbije Sloveniji.

Ministri su razgovarali o reformi inspekcijskog nadzora, sa akcentom na novoj, savetodavnoj, ulozi inspektora i boljoj koordinaciji samih inspektora, o umrežavanju podataka iz službenih evidencija u okviru javne uprave u cilju smanjenja vremena i novca koji građani i privrednici troše u poslovanju sa upravom i stručnom usavršavanju javnih službenika.

„Nacionalna akademija, kao koncept stručnog usavršavanja u Srbiji, konačno će se realizovati posle 15 godina“, rekao je Ružić slovenačkom ministru, najavljujući početak rada za leto ove godine.

Imajući u vidu da u Sloveniji postoji sličan koncept u okviru Upravne akademije, namenjene za edukaciju zaposlenih, Ružić je inicirao i potpisivanje Memoranduma o saradnji dva ministarstva u narednom periodu koji bi definisao i razmenu prakse i znanja u sprovođenju programa stručnog usavršavanja, kao i razmenu državnih službenika na stručno usavršavanje stažiranjem. Dalji koraci oko realizacije tog cilja obaviće se diplomatskim putem.Skip to content