Ružić i Štrahe: Uprava je kičma države

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić razgovarao je danas sa vicekancelarom i ministrom za državnu upravu i sport Austrije Kristijanom Štraheom sa kojim je dogovorio saradnju dva ministarstva i akademija nadležnih za stručno usavršavanje službenika.

Ružić i Štrahe su istakli da je uprava kičma jedne države i preduslov za funkcionisanje i razvoj pravne države.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić sa austrijskim vicekancelarom Hajncom Kristijanom Straheom

Po rečima Branka Ružića, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će pripremiti predloge memoranduma i sporazuma o saradnji na unapređenju rada javne uprave i uskoro ih poslati diplomatskim putem na razmatranje.

Saradnja Austrijske federalne akademije i Nacionalne akademije Srbije predvidela bi posetu austrijskih predavača Srbiji i upućivanje srpskih državnih službenika u Austriju na posebno osmišljene kurseve.

Štrahe je istakao da je prijateljstvo Austrije sa Srbijom za njega lično važno i da će nastojati da pomogne Srbiji u njenim ambicioznim ciljevima, posebno imajući u vidu broj Srba koji živi u Austriji. Kako je rekao „jezik je jedina stvar koja nas razlikuje, a kada se i to prevaziđe, barijera između naših naroda nema“.

On je takođe dodao da Austrija pruža snažnu podršku Srbiji na putu za punopravno članstvo u Evropskoj uniji i da se nada da će Srbija sve svoje obaveze završiti do 2025.godine.

„Važno je da se prema Srbiji na tom putu odnosi sa poštovanjem i radi u partnerstvu“, poručio je austrijski vicekancelar.Skip to content