Ružić: Skupština u ponedeljak raspravlja o Predlogu zakona o e-Upravi

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić najavio je danas da će u ponedeljak Skupština Srbije raspravljati o Predlogu zakona o e-Upravi i istakao da je važno to što je posle skoro dve godine, nakon detaljne, kompleksne i sistematične javne rasprave, taj zakon spreman za skupštinsku raspravu.

„To je jedan važan i krupan korak napred. Neko će reći da je to trajalo malo duže, ali orijentacija Vlade Srbije je da radimo brzo, ali ne i brzopleto i ovaj zakon će biti mera tog pristupa koji ova Vlada ima“, kazao je Ružić otvarajući konferenciju „Učenje kroz gejmifikaciju – Podrška razvoju digitalizacije uprave putem digitalne obuke“.

Konferencija „Učenje kroz gejmifikaciju – Podrška razvoju digitalizacije uprave putem digitalne obuke“

Gejmifikacija je korišćenje elemenata dizajna igrice u kontekstu koji nema veze sa igricama, već se primenjuje prilikom primene sistema bodovanja, zatim da podstakne takmičenje sa drugima, omogući intereakciju sa okruženjem, te nagradi korisnike za ostvarivanje ciljeva.

Ministar je naveo da ta konferencija ima jednu veoma interesantnu i značajnu temu – gejmifikaciju, što je, kako kaže, praktično unapređeni segment e-učenja i što na mnogo lakši način motiviše, čak i podstiče i kompetitivnost onima koji žele da nauče i koji su stavljeni u funkciju realizacije svih važnih ciljeva.

„Veoma je značajno da je Srbija u prethodnim periodu uspela da uvede nove vrednosti i nove tehnologije“ dodao je Ružić.

„Sprovodimo paralelno procese racionalizacije i optimizacije, a paralelno sa tim od samog početka uvodimo nove tehnologije“, ukazao je on.

Navodeći da je reforma javne uprave jedan od tri kriterijuma za ulazak Srbije u EU, Ružić je kazao da mu je drago što se konferencija održava u Srpsko-korejskom centru, koji je, navodi, postao simbol edukacije i digitalizacije.

Na konferenciji je predstavljena i aplikacija za obuku, odnosno prikaz gejmifikacije – uvođenje novih tehnologija u proces učenja – kroz dva scenarija, jedan u vezi sa upravljanjem informacijama, a drugi u vezi sa upravljanjem digitalnim dokazima u policijskim poslovima.Skip to content