Ružić: 200.000 puta građanima nije zatražen suvišan dokument

Obavezna razmena podataka iz službene evidencije započeta je usvajanjem novog Zakona o opštem upravnom postupku (ZUP) u februaru 2016. godine. Ona je podrazumevala razmenu (poštom, kurirom, lično…) podataka, informacija ili dokumenata koje uprava već u svojim bazama poseduje, a do tada je njih u vidu izvoda, uverenja ili potvrda tražila od građana.

Paralelno sa primenom novog zakona, Ministarstvo je radilo na aplikaciji eZUP putem koje bi se ti isti podaci razmenjivali elektronskim putem“, ističe ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić. Danas na eZUP-u ovlašćeni službenici imaju mogućnost razmene podataka iz osam baza – matičnih knjiga, MUP, Poreske uprave, Fonda PIO, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog geodetskog zavoda, a od nedavno i Ministarstva pravde.

U ovom trenutku aplikaciji mogu da pristupe 129 opština i gradova i 16 gradskih opština grada Beograda“, kaže Ružić i dodaje da su od početka razmene podataka preko e-ZUP-a administracije u gradovima i opštinama odgovorile na više od 200.000 upita građana/stranaka. „To praktično znači da 200.000 puta nismo tražili od građana da donose uverenja i izvode, već smo te podatke pribavili sami“, rekao je Ružić.

Ministar Ružić ističe da je pravo svih građana da traže da po novom Zakonu podatke iz ovih osam baza službenici sami pribave za potrebe završavanja procedura i istovremeno i obaveza zaposlenih da primenjuju Zakon o opštem upravnom postupku u korist građana Srbije.

Novi zakon i nova aplikacija doneli su ne samo uštede za građane, već će i olakšati rad nama u upravi. To je važno s aspekta optimizacije uprave kojoj težimo da sa manje postignemo više“, rekao je ministar.Skip to content