Državni data centar u Kragujevcu otvara vrata i privrednim subjektima

Kancelarija za IT i eUpravu poziva sve privredne subjekte da zainteresovane za zakup kapaciteta Državnog data centra u Kragujevcu namenjenog komercijalnim korisnicima  kako bi time obezbedili čuvanje svojih podataka po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima u regionu.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, a Kancelariju za IT i eUpravu, između ostalog, zadužila da sprovede postupak omogućavanja usluge privrednim subjektima smeštanja opreme po komercijalnim uslovima.

Državni data centar u Kragujevcu, čija izgradnja prve faze se bliži kraju, ima kapacitet od skoro 1200 rek ormana i 5 puta je veći od Državnog data centra u Beogradu. Ima 2 objekta površine oko 14 hiljada kvadratnih metara. Data centar ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeđuje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeđuje potpunu redundantnost, odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N).

Molimo sve zainteresovane privredne subjekte za smeštanje opreme pod komercijalnim uslovima u Državnom data centru u Kragujevcu da pošalju pismo o zainteresovanosti na adresu Kancelarije za IT i eUpravu: Nemanjina 11, Beograd, odnosno na adresu elektronske pošte: kancelarija@ite.gov.rs . Dodatne iformacije nalaze se na sajtu Kancelarije https://www.ite.gov.rs/tekst/5273/drzavni-data-centar.php.Skip to content